Znate li ko je bio Sava Petrović?!

Sava Petrović
Sava Petrović/Foto: Arhiva Vojvodine
Oglas

Sava Petrović iz Stare Pazove bio je imućan čovak, narodni poslanik poslednjeg saziva predratne skupštine Kraljevine Jugoslavije.

Osnovno obrazovanje je stekao u Staroj Pazovi, a dalje školovanje je nastavio u Zagrebu, gde je završio gimnaziju, a potom i trgovačku i eksportnu akademiju u Beču. Nakon završenog školovanja dolazi na položaj člana uprave  Štedionice u Staroj Pazovi, da bi kasnije preuzeo dužnost direktora. Kao bankar i ekonomista, imao je važne pozicije u brojnim privrednim i bankarskim preduzećima. Bio je član uprave Srpske banke u Zagrebu, član Nadzornog odbora Štedionice u Zemunu i član Direkcije svilarstva u Novom Sadu. Osnivač je i predsednik Poljoprivredne i žitarske zadruge u Staroj Pazovi.

Tokom Drugog svetskog rata istakao se učešćem u akciji spašavanja srpske dece iz logora u NDH, koju je predvodila Diana Budisvaljević. Na njegov zahtev, jula 1943. u Staru Pazovu su, posredstvom rođake Anđele Rogulić, stigli 31 dečak i 14 devojčica, koje je udomio u Staroj Pazovi. Iz Dubice je doveo dvadesetoro Srpske dece, ratne siročadi, i udomio ih u Pazovi. Iako je u više navrata pomogao NOP-u, nije uživao njihovo poverenje.

Sava Petrović
Sava Petrović/Foto:twiter @Moler

Kako piše u sudskom rešenju, 21. oktobra 1944. godine odveden je iz svoje kuće i ubijen na nepoznatom mestu u staropazovačkom ataru. Veče pre nego što je odveden i ubijen, u svojoj kući ugostio je maršala Sovjetskog Saveza Tolbuhina, iz čega sud zaključuje da mu se tada verovalo.

Biografiju na osnovu izvora i literature napisao: Vojislav Martinov
Izvori: Senat: Narodno predstavništvo: Narodna skupština: biografski leksikon, Beograd, 1939, 262; Dnevnik Diane Budisavljević, Zagreb, 2003, 133; Muzej Vojvodine, Arhivska zbirka, 

Članku pomogli tekstom i fotografijama:

Previous articleObjavljen kućni video-snimak poznate pevačice i vozača formule
Next articleTajna lepote poznate holivudske glumice – Anđelina Džoli