Znaci da s vašim metabolizmom nešto nije u redu

Ilustracija/Pixabay

Dobar rad metabolizma izuzetno je važan za pravilno funkcionisanje tela.

Ipak, vaša ishrana i količina fizičke aktivnosti znatno utiču na njegovu brzinu. Upravo zato se najviše gojite ako jedete nezdravu hranu i živite sedalačkim načinom života.

Da vaš metabolizam ne funkcioniše kako bi trebalo, mogu pokazati i mnoge druge stvari osim gojenja, a ovo su najčešće.

Stalno ste umorni

Iako na umor mogu uticati i druge faktori poput nedostatka sna i napornog posla, ako umor osećate konstantno, vrlo verovatno je vaš metabolizam toliko usporen da hranu ne pretvara u energiju dovoljno brzo.

Koža i kosa vam postaju suvi

Postoji mnogo razloga zašto kosa i koža postaju suvlji nego inače, ali usporen metabolizam jedan je od ključnih uzroka jer se vaše ćelije ne zamenjuju novima dovoljno brzo.

Stalno imate čežnju za hranom punom šećera

Uprkos tome što se zdravo hranite, neprestano žudite za čokoladom? Vaš metabolizam verovatno ne funkcioniše dobro jer nedovoljno efektivno pretvara hranu koju ste pojeli u energiju.

Gojite se uprkos zdravoj ishrani

Ako je ovo slučaj i ako pazite na dnevni unos kalorija, obratite se doktoru kako bi vam pomogao i pronašao rešenje za ubrzanje vašeg metabolizma.

Hladno vam je i nervozni ste

Vaš metabolizam je odgovoran i za zagrevanje vašeg tela pa će vam, ako mu je funkcija poremećena, vrlo verovatno biti hladno i u sasvim normalnim temperaturnim uslovima.

Nervoza kao produkt loše funkcije organizma često proizlazi iz svih navedenih faktora i pokazatelj je da treba da poradite na kvalitetu svog života.

Autor: Index.hr