Žene ne dolaze na vreme na pregled dojke

Pregled dojke
Ilustracija, Mamograf, Shutterstock
Najčešća maligna bolest kod žena je rak dojke a ujedno je i drugi najčešći uzrok smrti u svetu, izjavljeno je na manifestaciji „Cvet na dar“ koja se održala povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

U Srbiji se godišnje dijagnostikuje više od četiri i po hiljade novih pacijenata, od kojih trećina umre.

Karcinom dojke je izlečiv, ali samo ako se dijagnostikuje na vreme. Međutim, upravo zbog toga što žene kasno odlaze kod lekara, u Srbiji stopa mortaliteta raste, dok u svetu opada.

„Ono na šta mora da se ukaže, da je rana dijagnoza imperativ odnosno da pacijentkinje koje se dijagnostikuju u ranom stadijumu imaju veću šansu za izlečenje i to je veliki procenat takvih izlečenih pacijenata. Nažalost, u Srbiji žene na pregled kasno dolaze, i veći je procenat žena koje dođu sa već uznapredovalom bolešću“, kaže dr Jasna Trifunović, pomoćnica direktora za zdravstvenu delatnost Instituta za onkologiju Vojvodine.

Najveći problem je to što žene kasno odlaze kod lekara, jer više vremena posvećuju ljudima oko sebe, a ne sebi. To poručuju iz Asocijacije za unapređenje zdravlja, čije su članice pobedile bitku sa rakom dojke.

„Želimo da ukažemo da dijagnoza raka nije završetak, da možemo da nastavimo krupnim koracima i da uživamo u životu. Vrlo je važno da se promena pronađe u onoj fazi kada je visok procenat izlečenja“, kaže Vesna Imbronjev, predsednica Asocijacije za unapređenje zdravlјa.

Imbronjev dodaje da se na prevenciji dovoljno radi, ali da uvek može još. Dok u pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo kažu da su sredstva namenjena prevenciji svake godine značajno veća. Pozitivno je povećanje broja onih koje odlaze na skrining.

„Tokom 2017. godine imali smo preko 18 hiljada žena kod kojih je rađen skrining odnosno mamografija na karcinom dojke. Mi želimo da faktički svake godine povećamo taj broj za minimum pet, pa možda čak i 10 posto“, kaže Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Gojković kaže da je u planu digitalizacija u zdravstvu. To podrazumeva umreženost uređaja, pomoću čega će se mnogo kvalitetnije dijagnostikovale bolesti kao što je rak dojke.