Zemljotresi širom planete: Treslo se u Rusiji, Indoneziji, Gvatemali i ponovo u Hrvatskoj

Zemljotres
ILUSTRACIJA, Zemljotres, Pixabay

Od regiona do zemalja širom planete, tlo se trese danima. U Indoneziji je u jučerašnjem zemljotresu jačine 6,2 stepena po Rihteru, poginulo najmanje 45 osoba, a danas je zemljotres jačine 6,4 stepena potresao Tatarski moreuz u Rusiji.

Jak zemljotres jačine 6,4 stepena Rihterove skale, na dubini od 585 kilometara, potresao je Tatarski moreuz u Rusiji, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar.

Još jedan snažana zemljotres od 5,9 stepeni Rihterove skale pogodio je Gvatemalu, glavni grad istoimene države u Centralnoj Americi. Zemljotres je ljuljao zgrade i trajao duže vreme, ali informacija o žrtvama nema.

U jakom potresu na ostrvu Sulavesi u Indoneziji poginulo je najmanje 45 ljudi, a preko 800 je povređeno.  Oštećeni su putevi i mostovi, nestanak struje i nedostatak teške mehanizacije otežavaju posao spasiocima. Nakon razornog zemljotresa, usledio je još desetak manjih.

Potres magnitude 4.1 na petrinjskom području, osetio se i u Zagrebu

Novi zemljotres pogodio je teritoriju Sisačko-moslavačke županije. Bio je magnitude 4.1, javlja EMSC, a na dubini od 10 kilometara.

Epicentar potresa je bio 22 kilometra od Petrinje. Potres se osetio i u Zagrebu, prenosi Jutarnji. EMSC javlja da je to 26 potres koji se osetio u Hrvatskoj u zadnja 72 sata.