Zbog većeg broja požara u Vojvodini vatrogasci i policija u pojačanoj kontroli

SHARE
plamen
Ilustracija
Uprava za vanredne situacije i Policijska uprava Novi Sad pojačano nadziru primenu mera zaštite od požara zbog učestalog paljenja strnjike i niskog rastinja na teritoriji Vojvodine u poslednje dve nedelje.

Protiv onih koji ne poštuju Zakon izdaju se prekršajni nalozi, a kako za “Dnevnik” kaže zamenik komandanta Vatrogasno-spasilačke brigade Novi Sad Miroslav Ostojić, kazne za pojedince su između 10.000 i 50.000 dinara.

On dodaje i da vatrogasci često izlaze na teren i zbog paljenja kontejnera, pa apeluje na građane da ne bacaju u njih opuške od cigareta i pepeo od loženja, jer se može desiti da unutra ima još žara, što takođe može uzrokovati vatru.

Inače, novosadski vatrogasci su od početka meseca do kraja prošle sedmice, 89 puta intervenisali zbog požara na otvorenom, a u istom periodu prošle godine bila je 41 takva intervencija. Od početka meseca u Južnobačkom okrugu izbilo je 383 požara na otvorenom, dok ih je u istom periodu lane bilo 98, odnosno četiri puta manje.

Požari na otvorenom, pogotovo u šumama, zahvataju nisko rastinje, prenose se i šire brzo. Teško se gase, a ugrožavaju živote, imovinu i nanose veliku štetu biljnom i životinjskom svetu, odnosno celokupnom ekološkom sistemu. Osim toga, širenjem požara može doći do velike materijalne štete na okolnim objektima.

Prema rečima Miroslava Ostojića, rad vatrogasaca usporava i manjak vozila, kao i njihova starost, koja u proseku dostiže i do 20 godina, dok se u svetu ona stara pet godina izbacuju iz upotrebe.