Zbog novog soja koji je sve bliži Srbiji, predlaže se kućni karantin

Pixabay
Oglas

Medicinski deo Kriznog štaba na sednici zakazanoj za sutra u 15 sati, na hitan zahtev medicinara, zbog pojave novog soja virusa korona, koji je sve bliži Srbiji, tražiće da se za putnike iz svih zemalja u kojima je potvrđen soj omikron uvede kućni karantin.

Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, potvrdila je za “Novosti”, da je institut pripremio listu zemalja iz kojih će važiti poseban režim ulaska, ali nije precizirala od kada će početi da se primenjuje.

Prema instrukcijama Svetske zdravstvene organizacije, na listi je zasad sedam južnoafričkih zemalja – Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi, a trenutno se razmatra kako će inspekcija na aerodromima ili graničnim prelazima raditi nadzor: da li će se sprovoditi PCR testiranje ili će se putnici obavezno upućivati na 14-dnevni kućni karantin.

Od evropskih zemalja u kojima je potvrđen omikron su dosad, pored Austrije, detektovale Švajcarska, Danska, Češka, Italija, Nemačka, Belgija, Holandija, Velika Britanija, Portugalija, u Francuskoj se čeka potvrda za osam sumnjivih slučajeva.

Kako se čini omikron se širi brže od svih dosadašnjih varijanti korone, a strahuje se da bi mogao da bude i opasniji. Još se ne zna da li postojeće vakcine štite i od novog mutant-soja.

Doktor Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, kaže će virus opstati i da će nam se stalno vraćati.

– Veliko pitanje je koliki potencijal ima omikron varijanta i koliko će imati snagu da se proširi po čitavom svetu, međutim, nekih promena će biti sigurno. Verovatno da ima veću transmisibilnost, ali to mora u praksi da se pokaže. Sada je veoma važno ispitati da li vakcine koje imamo deluju, kao i da li je dosadašnji prirodni imunitet dovoljan za zaštitu – rekao je dr Kon.

Epidemiolozi, strahuju od pogoršanja epidemiološke situacije, zbog opuštanja za slave i predstojeće praznike i dolaska naših ljudi iz dijaspore. Strahove su izrazili i pre pojave novog soja virusa.

Na sednici će se ramatrati i predlog da školski raspust počne već 20. decembra.

(nsuzivo.rs)

Pozdrav iz Vojvodine – Višnjićevo (FOTO)

android aplikacija
Previous articleDa li preterujete sa konzumiranjem kafe? Ovo su znaci da ste zavisni od kofeina
Next articleSaobraćaj: Vozite oprezno, loši vremenski uslovi