Završna faza izgradnje „Keltskog naselja“ kod Inđije

Keltsko naselje (Foto: youtube.com/Turistička organizacija opštine Inđija/printscreen)

Turistička organizacija opštine Inđija raspisala je tender za pronalaženje izvođača radova na rekonstrukciji turističke atrakcije „Keltsko naselje“.

Kako je navedeno u tehničkoj dokumentaciji, poslednja, treća faza ovog projekta, podrazumeva izvođenje građevnskih radova na kućama koje su izgrađene u keltskom stilu. Ceo projekat datira još iz 2011. godine, ali je nakon prekida radova zbog pandemije, tokom ove godine uloženo više napora da se dođe do njegovog konačnog ostvarenja. Nešto ranije, tokom marta meseca, raspisan je bio još jedan tender za izvođenje radova koji je uključivao izgradnju jezera, trga, platforme, bunara, panele ograde, 10 klupa, radove na velikoj i maloj kapiji i izradu znaka keltskog naselja iznad kapije u vrednosti od 5,3 miliona dinara.

Vrednost tenedera za poslednju fazu rekonstrukcije, koja uključuje završetak izgradnje kuća u keltskom stilu od drveta, iznosi nešto više od 1,6 miliona dinara, a sve tehničke detalje ponude možete pogledati OVDE.
Milan Bogojević, direktor Turističke organizacije opštine Inđija, ranije je za medije naveo da je ideja izgradnje „Keltskog naselja“ nastala na osnovu brojnih areheoloških nalazišta koji su otkriveni na teritoriji ove opštine.

– Od svih 62 arheoloških nalazišta najpoznatija su u Krčedinu, gde je pronađena velika količina novčića, skoro 900 komada, tačnije 883 u dva nalazišta i zbog velike količine novčića dobili su naziv krčedinski tip novca, a imamo još i sremski – rekao je Bogojević

>Prema dosadašnjim najavama, ova turistička atrakcija trebalo bi da počne sa primanjem posetilaca 1. jula, a najviše će biti orijentisana ka deci. U ovom istorijskom naselju biće postavljene keltske kuće u kojima će se nalaziti radionice za stare zanate.

U jednoj će se nalaziti dva stola sa četiri tanjira gde će deca moći sa vajarkom da prave posudice, uljane lampe i druge stvari, sve sa keltskim motivima. Sadržaji će se menjati od vikenda do vikenda. U drugoj kružnoj kući, koja je već izgrađena postoji peć koja je aktivna i radi, tu će svake poslednje nedelje u mesecu dolaziti pekar, koji će sa decom peći keltski hleb. Naša zanatska radnja koja se bavi izradom nakita biće takođe uključena u radionice, te će deci davati kompletne ogrlice koje će oni imati zadatak da sastave, sve naravno sa keltskim motivima. Inđijski kovač će prikazati deci kako su izgledali keltski mačevi i kako su ih pravili, a Udruženje žena „Etnodom Gorocvet“ će imati radionicu kaligrafije, odnosno prikaz keltskog pisma, koje je specifično i deca će moći da napišu svoje ime na keltskom. Takođe, Udruženje radi bordure za keltsku odeću – naveo je detalje turističke ponude „Keltskog naselja“ direktor TO Inđija.

N. Ignjatović

 

(eKapija.com)