Zatiru sve što im „miriše“ na srpsko

SHARE
varnava
Pljevlja: Srušena kuća u kojoj je rođen srpski patrijarh Varnava | Kodex.ME
vojvodinainfo

Rušenje rodne kuće patrijarha SPC Varnave (Rosića) u Pljevljima šokiralo je javnost u Crnoj Gori, posebno pripadnike pravoslavne vere i Srbe na severu zemlje, gde su većinski narod.

Резултат слика за kuća patrijarha varnave
Rušenje kuće u kojoj je rođen patrijarh srpski Varnava,foto M.Drobnjak

Ipak, ovo nije prvi slučaj zatiranja srpstva. Pre deceniju, u Bijelom Polju, kao gumicom je izbrisana zgrada prve Srpske škole u Crnoj Gori.

To je prosto neverovatno! To može da se desi samo nama Srbima! Šokiran sam vešću iz Pljevalja. Međutim, dobrim delom za to, i ne samo to što nam se loše dešava, krivicu snosimo mi Srbi – kaže predsednik Srpskog nacionalnog veća u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović.

SNV je imao ideju da sa Srpskim kulturnim klubom „Patrijarh Varnava“ tu kuću otkupi i obnovi. Ali, po običaju, nedostajalo je novca. Vreme je da se trgnemo. Da budemo malo agresivniji u traženju i zastupanju svojih ustavnih i zakonskih prava.

Vuksanović se seća da je svojevremeno na sličan način u centru Bijelog Polja „zbrisana“ i zgrada prve Srpske škole na ovom području.

Zemljište za izgradnju prve Srpske škole priložila je Srpska pravoslavna crkva 1847. godine, a u ime SPC odobrenje je potpisao pop Sava Balšić. Saglasnost za izgradnju škole dala je Porta 1854. godine, pod uslovom da je srpsko stanovništvo o svom trošku izgradi i održava.

Teško je danas utvrditi koliko su dugo Srbi u Bijelom Polju tražili odobrenje od turskih vlasti da mogu otvoriti školu za svoju decu. Ali današnje vlasti nisu imale milosti prema vrednom spomeniku kulture u Bijelom Polju, bez obzira na to što stara i ruinirana zgrada prve Srpske škole nije narušavala ambijent, ali je zato bila pogodno mesto da se još jednom zatre trag prvoj srpskoj pismenosti.

Prva Srpska škola

„UKINULI“ BOŽIĆ

Koliko se u Crnoj Gori „juriša“ na sve što makar asocira na srpstvo, govori i primer iz Mojkovca.

Odbornička većina „ukinula“ je Božić kao Dan opštine Mojkovac, koji se slavio u znak sećanja na slavnu Mojkovačku bitku i komandanta vojske serdara Janka Vukotića. Umesto ovog, izabran je datum kada su „ujedinjene“ mesne zajednice Polja i Podbišće?!

(Autor/izvor: M. SEKULOVIĆ, Novosti.rs)

vojvodinainfo