ZASTRAŠUJUĆA Facebook aplikacija koja nalazi nečiji profil SKENIRANJEM LICA

Pixabay
Oglas

Facebook je razvio aplikaciju koja prepoznaje osobe na osnovu crta lica i preusmerava korisnika na njegov profil.

Aplikacija nije dostupna javnosti, a kompanija tvrdi da je data na korišćenje isključivo njenim zaposlenima.

U javnost je procurila informacija da je dovoljno samo okrenuti kameru prema nekoj osobi i odmah se na ekranu pojavi njeno ime, prezime i profilna slika sa Facebooka. Reč je o, kako prenosi Forbs, zastrašujućoj aplikaciji koju je razvijala kompanija Marka Zakerberga.

Takva opcija mogla bi da uništi i ono malo preostale privatnosti na internetu, a razvijena je tako da se primenjuje na osobama koje imaju aktiviranu opciju prepoznavanja lica na Facebook mreži.

To je, kako upozoravaju portali, još jedan dokaz koliko je opasno deljenje ličnih informacija i fotografija na internetu i društvenim mrežama, jer, kada bi se ustalila aplikacija poput ove za prepoznavanje ljudi, svako bi mogao znati nečije ime i imati njegove podatke čim ga ugleda na ulici.

Facebook je počeo da razvija ovu aplikaciju 2015. i 2016. a testirali su je na zaposlenima u kompaniji i njihovim prijateljima.

U kompaniji negiraju moć ove aplikacije. Uprava Facebooka tvrdi da redovno interno testira nove tehnologije, te da su s aplikacijom za prepoznavanje lica mogli da prepoznaju samo njihove zaposlene i njihove prijatelje sa aktiviranom opcijom prepoznavanja lica, ali ne i druge osobe.

S druge strane, sasvim je jasno da Facebook ima razvijen algoritam za prepoznavanje osoba na mreži, a jednostavan dokaz je prepoznavanje vaših prijatelja na fotografijama koje postavljate na svoj zid.

 

Autor: Srna

Previous articlePosle Albanije i Crne Gore, zemljotres i u SRBIJI
Next articlePočeo Festival arheološkog filma u Sremskoj Mitrovici