Zašto se Novi Sad naziva i ,,Srpska Atina“?

SHARE
Novi Sad
Arhivski snimci, Novi Sad, mojnovisad.com

Novi Sad je osnovan 1694. godine. Dugo vremena, Novi Sad bio je središte kulturnog, političkog i društvenog života celokupnog srpskog naroda, koji tada nije imao sopstvenu državu, a prema podacima iz prve polovine 19. veka, ovo je bio i najveći grad nastanjen Srbima.

Ipak, glavni uzrok ovom laskavom nazivu je književna, kulturna i naučna institucija Matica srpska. Ona je osnovana 1826.godine u Pešti. 1864.godine Matica srpska je preseljena u Novi Sad, gde je književno i kulturno društvo igralo ogromnu ulogu u razvoju nauke i kulture Srba u Vojvodini.

Od tada, Novi Sad je poznat i kao Srpska Atina. Grad je dobio taj naziv jer se smatralo da su se oko Matice srpske okupljali najobrazovaniji i najmudriji ljudi.

Osnivači Matice srpske bili su peštanski Srbi Gavrilo Bozitovac, Jovan Demetrović, Josif Milovuk, Petar Rajić, Andrija Rozmirović, Georgije Stanković i Jovan Hadžić. Prvi predsednik Matice srpske bio je pravnik i književnik Jovan Hadžić, a prvi formalno izabrani sekretar pravnik i novinar Teodor Pavlović.

Novi Sad
Arhivski snimci, Novi Sad, mojnovisad.com

Naime, u Njegoševoj ulici postojala je gostionica ,,Alba navis“ (Bela lađa) u kojoj se okupljala srpska kulturna i politička inteligencija. Ovde je redovno dolazio tadašnji gradonačelnik Svetozar Miletić. Tokom jedne sedeljke, Novi Sad je dobio svoje drugo ime. Navodi se i da je nazivu „Srpska Atina” , kumovao Novosađanin Stevan Jelinić Ćebenda (zanatlija), koji je sedeo sa Miletićem i u razgovoru, Novi Sad uporedio sa Atinom.