Zašto PARADAJZ više nije kao pre? Nema miris, ukus je kao da jedemo gumu – Evo kako nas varaju!

Pixabay

Mnogobrojni proizvođači u Srbiji koriste preparate za ubrzano sazrevanje povrća. Nikada nije odobrena upotreba etrela, koji može da bude i štetan po ljudsko zdravlje!

U Srbiji je sve više proizvođača kod kojih povrće, sazri „preko noći“. Posebno je to slučaj kod paradajza. Naoko sočan i zdrav, ali kada se preseče i zagrize, svima je više nego jasno da je jarkocrvenu boju dobio na brzinu.

Mnogi nesavesni povrtari koriste nedozvoljeni etrel, kako bi povrće brže sazrelo, što može da ima i štetne posledice po zdravlje ljudi, posebno kada se upotrebljava bez kontrole.

Pixabay

Prema rečima stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta ova materija ne bi trebalo da se koristi, zapravo ne sme da se koristi. Međutim, kako kažu, uočeno je da upravo nju koriste najviše proizvođači paradajza i dinja.

Takođe objašnjavju da se sistemom „kap po kap“, biljka navodnjavanjem kroz koren primi veliku količinu ove aktivne materije i to ima štetne posledice. Zvanično, ovaj preparat nije dozvoljen i nabavlja se na sivom tržištu.