Zašto ceđenu narandžu ne treba piti ujutru

Pixabay
Oglas

Često na malim ekranima možemo videti scene savršenog doručka, čiji je neizostavni deo čaša ceđene pomorandže. Ipak, da li je ona ta kojom treba da započnemo dan?

Tokom odrastanja mnogo puta smo imali priliku da čujemo koliko je vitamin C važan za naš organizam. Ipak, jutro nije najbolje vreme za unošenje ovog vitamina u ljudski organizam, prenosi portal Hayat.

Kada popijete sok od narandže ili bilo koji drugi sok, šećer iz njega podiže nivo serotonina (hormona sreće), što vas čini srećnim na kratko. Ipak, zbog dejstva insulina koji se aktivira prilikom unosa soka, ubrzo će doći do pada šećera i energije. To je i razlog zašto unošenje voćnog soka ujutro nije baš najbolji izbor.

Prvo što unesete u organizam ujutro utiče direktno na vaše neurotransmitere i na to kako će vaš mozak funkcionisati. Stoga, veoma je važno da uz jutrarnji obrok unosite žitarice i orašaste plodove, a kao piće – isključivo vodu.

Dok se šećer u 100% voćnim sokovima javlja prirodno – ne dodaje se, kao što je sličaj sa industrijskim sokovima, način na koji telo prerađuje i reaguje na ovaj šećer je u suštini isti, govori istraživanje JAMA Netvork Open.

Naučnici su zaključili da iako voćni sokovi možda nisu toliko štetni kao zašećereni sokovi, ali oni sigurno nisu toliko zdravi – sok od narandže sadrži kalorije od kojih su skoro sve iz šećera.

Bez ikakvih hranljivih sastojaka koji zasićuju i usporavaju varenje poput vlakana, zdravih masti ili proteina, sok od narandže može da izazove skok i pad šećera u krvi, što može dovesti do povećanja telesne težine na isti način na koji to čine gazirana pića, prema studiji JAMA.

Pet namirnica koje je bolje kupiti zamrznute

(eKapija.com)

android aplikacija
Previous articleU Sremskoj Kamenici otvorena nova služba za mikrobiološku dijagnostiku
Next articleSrbija povukla sve državno zlato iz inostranstva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here