Zasadite božićnu pšenicu na svetog Nikolu i očekujte dobru godinu

Shutterstock

Božićna pšenica jedan je od najlepših prazničnih ukrasa, a seje na praznik Svete Varvare 17. decembra ili Svetog Nikole 19. decembra. Pšenica simboliše plodnu nadolazeću godinu, dobre useve i novi život.

Rođenje Isusa Hrista je praznik koji se proslavlja sa porodicom u domu, kao i odlaskom na crkvena bogosluženja. Uz sve običaje, okupljanje cele porodice oko bogate trpeze je centralni događaj.

Obavezno se pali kandilo i lomi se česnica. Ali, na stolu je još jedan od velikih simbola najradosnijeg hrišćanskog praznika – božićno žito.

U mnogim izvorima spominju se dva datuma kao pogodna za sejanje božićne pšenice – jedan je praznik Svetog Nikole, 19. decembra, a drugi dan Svete Varvare – 17. decembra. Kod katolika 13. decembra, božićna pšenica se seje na dan Svete Lucije.

Setva pšenice na dan Svete Varvare povezuje se sa običajem kuvanja “varice” od raznih žitarica, na taj dan, jela koje se jede sledećeg dana. U “varici” se kuvaju kukuruz, pšenica, pasulj, grašak – uglavnom zrnasti plodovi, koji se kuvaju na laganoj vatri. Jelo se, takođe, zove i “savica”, jer se jede sutradan, na praznik prepodobnog Save osvećenog.

Bez obzira na to da li ćete se odlučiti da posejete žito na jedan ili drugi praznik, važno je da do Božića žito bude bujno i zeleno.

Za setvu vam je potrebna šaka pšenice i tanjir ili posuda u koju ćete je posejati.

U plitku posudu stavite zemlju, pa na nju poređajte pšenicu, koja je stajala u vodi preko noći. Odozgo prekrijte zrna sa još malo zemlje, koju ćete svakodnevno kvasiti, odnosno prskati vodom na sobnoj temperaturi. Pšenična zrna se mogu staviti i bez zemlje. Samo se rasporede po dnu posude, tako da je u potpunosti prekriju.

Ostavi se do ivice bar 1 cm, jer će se pšenica nicanjem raširiti. Zalivati umereno. Najbolje je samo prskati vodom jednom do dva puta dnevno. Može se u sredini posude ostaviti prostor u koji će doći sveća. Uzeti plitki tanjir po želji, u sredinu staviti manju čašu (za rakiju). Nasuti zrna pšenice oko čaše do ivice tanjira.

 

Izvor: lepaisrecna.rs