ZAROBLJEN HRVAT: Stranim plaćenicima Rusi će suditi kao masovnim ubicama? (VIDEO)

Zarobljeni Hrvat
FOTO: PRINTSCREEN
Oglas

Hrvatski vojni analitičar Igor Tabak za RTL Danas komentarisao je situaciju u Ukrajini, i izglede da se hrvatski državljanin Hrvat Vjekoslav Prebeg, koji je ratovao na strani Ukrajinaca kada je zarobljen od strane ruskih snaga, vrati kući.

– Činjenica je da u Ukrajini ima dosta stranih dobrovoljaca, ali i činjenica je da su Rusi bili jako ogorčeni s tim te da su pretili da svim takvim zarobljenicima neće priznati status ratnih zarobljenika. Oni takve dobrovoljce smatraju plaćenicima i strancima, te se ne obaziru jesu li oni imali ikakav čin u ukrajinskoj vojsci – tvrdi Tabak.

– To je ona njihova poruka da neće poštovati Ženevsku konvenciju. I sudiće im kao masovnim ubicama. Sudiće im prema svemu samo ne prema normalnom ratnom pravu – kaže vojni analitičar i dodaje da se iz snimka koji je objavila RT ne može se puno toga zaključiti.

– Ne bi bilo nemoguće da su ga već nedeljama ispitivali i da je ovo zapravo snimak tog čoveka o kojem se nedeljama pričalo na terenu. To ne možemo da znamo i treba sa rezervom uzeti sve što takav zarobljenik priča u kameru svog neprijatelja – objašnjava Tabak.


– Činjenica je da je većina dobrovoljaca koji su iz Hrvatske zapravo otišli u redove te sad pukovnije AZOV. Ta vojska se razdvojila i jedan deo je ostao oko 100 kilometara od Marijupolja na istočnom frontu – rekao je vojni analitičar.

On se osvrnuo se i na to hoće li hrvatsko uskraćivanje leta proteranim diplomatima otežati poziciju zarobljenog Hrvata.

– Hrvatska je jedna od retkih država u Evropi koja je toliko rigorozno zabranjivala što im je napravilo određene logističke probleme – istakao je Tabak i dodao da je najveći hrvatski nacionalni problem neusklađenost spoljne politike.

– Čas smo si jako ljubazni i citiramo poeziju s ruskim zvaničnicima, a onda napravimo takav tehnički gest pa onda očekujemo kada je u pitanju zarobljenik da ćemo normalno razgovarati. To je to klackanje u našoj politici – tvrdi Tabak.

Govoreći o situaciji uoči Dana pobede, slaže se da bi pobeda u Marijupolju bila vrlo važna Rusima.

(Izvor: Srbija Danas / Alo)
android aplikacija
Previous articleSrbija daleko od četiri dana rada, a tri odmora?
Next articleZrenjanin izdvaja 700.000 dinara za suzbijanje šakala

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here