Zapadno-bački okrug: Samo 50 odsto zasejanih površina požnjeveno

Žetelački dani

Do sada je u Zapano-bačkom okrugu požnjeveno 50 posto zasejanih površina. Glavni razlog za to su obilne padavine koje su u poslednjem periodu bile veoma učestale.

Povrtlarske kulture su dobro podnele kišu ali stručnjaci savetuju kontrolu povrtnjaka.

Na teritoriji Sombora, Apatin i Odžaka pod pšenicom je oko 33 hiljade hektara. I dok je ječam skinut sa većine od 4.110 hektara, žetva pšenice se odvija u etapama i kako poljoprivrednici kažu na parče.

Robert Bujak iz Kupusine je sa svojim kombajnom je do sada više kod kuće nego na njivi. On kaže da ove godine, da je sve teklo u najboljem redu, međutim došle su velike kiše. To je za većinu kultura jako dobro, ali za pšenicu i žito, nije.

Prinosi od 8 do 10 tona po hektaru zabeleženi su prethodnih godina. Ove godine prinosi u žetvi neće biti ostvareni jer je kiša pokvarila posao ratarima.

Usevi su polegli na većini parcela, što znatno otežava žetvu. Došlo je kod useva koji su imali 13, 14 posto vlage, došlo je do povećanja vlage. Svaki naredni pokušaj žetve donosio je niži hektolitar.

Obilne padavine dobro su podnele povrtarske kulture, pa je na oglednim poljima Stručne službe u Somboru stanje izuzetno. Stručna lica ipak savetuju primenu agrotehnike kako bi na kraju ostvarili dobar rod.

Ove godine osim kiše, poljoprivrednicima ne ide na ruku ni niska cena koju pšenica ima. Višegodišnja niska cena, koja se kreće od 15 do 19 dinara, ne pokriva, kako kažu, ni troškove. Na ovom području najviše se seje radi stočne hrane i plodoreda.