ZANIMLJIVO! Znate li kako mačke doživljavaju svoje vlasnike?

Pixabay

Onako kako deca u mami i tati vide sigurnost i zaštitu, tako i mačke doživljavaju svoje vlasnike – tvrdi dr Džon Bredšo.

– Oni nas posmatraju kao izuzetno prijateljski nastrojenu mačku-majku – kaže Bredšo. – Predu kada nas vide, jer se to povezuje sa dojenjem u bebećim danima, sedaju na naše ćebe ili tek ispeglane stvari, misleći da smo to pripremili za njih, srećne su kada im poklonimo pažnju. Kada se trljaju o čoveka sa visoko podignutim repom, proveravaju da li je on prema njima neprijateljski ili prijateljski nastrojen.

Doktor razbija uvreženo mišljenje da mačke ne mogu da ostvare jaku vezu sa vlasnikom na način na koji to uspevaju drugi kućni ljubimci.

– Naprotiv, one imaju razvijene kognitivne i socijalne sposobnosti, pa zato u vama vide roditelja – navodi Bredšo.

On objašnjava zbog čega se to dešava:

Osećaju se sigurno

Mačke imaju sposobnost da prepoznaju kod kojih ljudi su sigurne, a kod kojih nisu. Studije pokazuju da se veliki procenat njih oseća bezbednije kada su u blizini svojih vlasnika. Većina u njima vidi prvi izvor sigurnosti, na način na koji to osećaju deca u prisustvu roditelja. S druge strane, studije pokazuju da čim odete iz prostorije u kojoj se ona nalazi, mačka počinje da oseća nesigurnost.

Vezuju se

Svaka mačka traži bliskost sa vlasnikom, pokušava da se uključi u sve što radite, mota se oko vas dok perete sudove ili sadite cveće, jer se na taj način oseća kao deo vašeg života i time nepovratno jača osećaj povezanosti.

Brinu

Iako ponekad izgleda kao da su sebične i misle samo na sebe, mačke su zapravo vrlo brižne. One to samo pokazuju na specifične načine, tako što vas dugo i često posmatraju oči u oči, pokazuju vam svoj stomak ili šapicama grebu po vašem… Tek onda kada vam dozvole da ih negujete, znači da su se otvorile i da vam veruju.

 

Autor: Novosti