Žandarmi osuđeni za napad na Vučića i Malog dobili otkaze

SHARE
Ilustracija/Pixabay
Petorica pripadnika niškog odreda Žandarmerije koji su osuđeni zbog prekomerne upotrebe sile tokom incidenta iz septembra 2014. godine u kojem su učestvovali braća predsednika Srbije i ministra finansija, Andrej Vučić i Predrag Mali, dobili su rešenja o prestanku radnog odnosa.
adsteam seo i izrada web sajta

Ovu informaciju koju je javno izneo lider pokreta Dveri Boško Obradović, za list Danas je potvrdio jedan od advokata koji je branio osuđene policajce Vladimir Vučinić.

Vučinić je takođe naveo da je Vrhovnom kasacionom sudu podneo zahtev za zaštitu zakonitosti tražeći da se ukinu presude Višeg i Apelacionog suda koji je sedmoricu žandarma osudio na višemesečne uslovne kazne.

U rešenju o prestanku radnog odnosa jednog od tih policajaca, koje je na svom Tviter nalogu objavio Boško Obradović, navodi se da je ono doneseno 19. decembra prošle godine, kada je presuda postala pravosnažna.

Rešenje koje je doneo kabinet ministra unutrašnjih poslova poziva se, između ostalog, na Zakon o državnim službenicima koje kaže da službeniku prestaje radni odnos ako mu je izrečena uslovna osuda na kaznu zatvora od najmanje šest meseci bez obzira na period proveravanja za učinjeno krivično delo. Prema tom zakonu, prekid radnog odnosa stupa danom pravosnažnosti presude.

Viši sud u Beogradu je u aprilu prošle godine osudio sedmoricu žandarma na uslovne kazne zatvora utvrdivši da su upotrebili nepotrebnu i prekomernu silu tokom incidenta u kojem su bili povređeni braća predsednika Srbije i ministra finansija Andrej Vučić i Predrag Mali, kao i dva pripadnika Vojne policije koji su bili sa njima.

Incident se dogodio tokom održavanja Parade ponosa. Žandarmi su za krivična dela zlostavljanje i mučenje u sticaju sa delom napad na vojno lice osuđeni na uslovne kazne u trajanju od osam meseci koji neće morati da izdržavaju ukoliko u periodu od tri godine od pravosnažnosti presude ne ponove delo.

Odbrana je tvrdila da su Andrej Vučić i Predrag Mali silom pokušali da probiju policijski kordon koji je obezbeđivao spoljni prsten oko trase Parade ponosa. Odbrana je takođe tvrdila da su oštećeni odbili da se legitimišu, kao i to da je tokom intervencije jedan od vojnih policajaca pokušao da izvadi pištolj.

Tužilaštvo je insistiralo da napad nije bio isprovociran, kao i da je pištolj pripadnika Vojne policije ispao nakon udarca palicom u futrolu. Deo incidenta je snimila kamera televizije N1, ali ključni detalji nisu mogli da se vide. Takođe, nakon incidenta po nalogu nadležnih u policiji nije sproveden uviđaj, podseća „Danas“.

Sporno pitanje u toku postupka bilo je i zašto su dvojica pripadnika Vojne policije bili sa Vučićem i Malim. Tadašnji zakon nije dozvoljavao da pripadnici Vojne policije obezbeđuju članove porodica državnih zvaničnika, zbog čega, prema mišljenju advokata odbrane, nije moglo biti reči o krivičnom delu napad na vojno lice.

Teza oštećenih bila je da su pripadnici Vojne policije utvrđivali prethodnicu za tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i da su se slučajno sreli sa Andrejem Vučićem i Predragom Malim, koji su išli kod Vučićevih roditelja, podseća ovaj list.

 

Autor: Danas
adsteam seo i izrada web sajta