ZAGREB OPTUŽEN ZA PRISLUŠKIVANJE

Hrvatska, Zagreb, Foto: Tanjug/ foto HINA/ Admir Buljuba
Slovenački POP TV i portal 24ur objavili su danas da je hrvatska vlada preko posrednika pokušala da spreči objavljivanje informacije da hrvatska Sigurnosna obaveštajna agencija (SOA) stoji iza prisluškivanja razgovora slovenačkog sudije i agenta u arbitražnom procesu.

Taj posrednik je Ivan Tolj, prvi čovek „Styria“, austrijskog medijskog koncerna u Hrvatskoj i predsednik uprave Večernjeg lista i 24sata, prenosi Index pisanje slovenačkih medija.

Portal 24ur.com je objavio prošle nedelje da je operativac SOA Davor Franić prisluškivao komunikaciju između slovenačkog predstavnika u Arbitražnom sudu za međudržavne sporove Jerneja Sekolca i slovenačke zastupnice pred sudom iz Ministarstva spoljnih poslova Simone Drenik iz jula 2015. godine.

Foto: Profimedia

Novinar POP TV Jure Tepina rekao je danas da je dan pre nego što je portal objavio ime i fotografiju hrvatskog operativca, jedna osoba telefonom pozvala redakciju tražeći od njih da to ne čine.

Prema njegovim rečima, namera da se objavi priča bila je poznata samo dvojici novinara POP TV, prenosi STA.

„Hrvatska je to mogla da sazna samo specijalnim obaveštajnim metodama“, rekao je on sugerišući da je Zagreb prisluškivao novinare.

Portal je objavio audio snimak razgovora u kojem pozivalac kaže da „ima predlog hrvatske vlade“ i da traži pomoć. Takođe je osobu s druge strane žice upitao da li ima „uticaja na POP TV“.

Hrvat koji je blizak s Plenkovićem i s predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, privremeni član Upravnog odbora i predstavnik vlasnika nekoliko važnih hrvatskih medija, pokušao je da dođe do jednog od glavnih direktora multinacionalne medijske kompanije. On je poznat u Sloveniji, a još više u Hrvatskoj i radio je s visokopozicioniranim političarima u obe zemlje“, opisuje 24ur Hrvata koji je, kako tvrde, u ime hrvatske vlade pokušao da zaustavi priču, prenosi Index.

Zvanični Zagreb negira navode o umešanosti svoje obaveštajne agencije i tvrdi da je priča izmišljena.

Izvor: Blic