Zadruga Agrodunav dobila podsticaj za proširenje stočnog fonda

stocarstvo
RTV (Martin Martinov)
12,5 miliona dinara dobila je zemljoradnička zadruga Agrodunav. Ovaj finansijski podsticaj dobila je za proširenje stočnog fonda na govedarskoj farmi. Za Agrodunav i njihove kooperante ovo je  najznačajnija pomoć zadrugarstvu u opštini Odžaci.

Od kada postoji zadruga u Karavukovu, a datira od 1946. godine, ovo je prvi put da su dobijena bespovratna sredstva za razvoj stočarstva. Pedeset steonih junica simentalske rase značajno će obnoviti i unaprediti i genetski potencijal farme u Karavukovu.

Ova zadruga sa svojim kooperantima i 106 zadrugara ostvaruje godišnji promet od 6 miliona evra. Najuspešnija je u opštini Odžaci. Stevan Stanojković je rekao, „Mi smo pre toga ovde imali Holštajna i sada imamo naravno oko 150 grla, sada sa ovih 50 grla unapredjujemo i u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu tu proizvodnju. i naš plan je da cela naša farma bude simentalske rase“.

„U ovoj godini izdvajamo 825 miliona. To je četiri puta više. Prošle godine smo podržali 22 zadruge, što nove, što postojeće. Ove godine planiramo da taj broj dosegne 70. I planiramo nešto novo, to je formiranje složenih zadruga gde bismo investirali i do pola miliona evra. Cilj je da određeni broj specijalizovanih zadruga objedinimo u više faza prerade“, saopštio je ministar za regionalni razvoj, Milan Krkobabić.

Predsednica opštine Odžaci, Latinka Vasiljković, izjavila je,“Na području opštine Odžaci imamo nekoliko uspešnih zadruga. Nama je veliko zadovoljstvo da smo ih u svakom njihovom planu i investiciji uspešno pratili i podržavali“.

Za razvoj zadrugarstva u Srbiji, u naredne tri godine, planirano je ulaganje od 25 miliona evra. Ukoliko se uzme u obzir da je godišnja proizvodnja u Srbiji 70 hiljada tona junećeg mesa, a da ga Evropska unija uvozi iz Argentine i Čilea, onda su ovakvi potezi prvi korak ka važnom potencijalu koji nas može odvesti na evropsko tržište.