Zabranjen uvoz svinja iz Srbije zbog afričke kuge

SHARE
Svinje, Foto izvor:capital.ba

Crna Gora, BiH i Severna Makedonija usvojile su Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije, zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge.

 
Kako je saopšteno iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, zabrana je određena kako bi se sprečio unos afričke svinjske kuge iz Srbije u BiH.
vojvodinainfo

Severna Makedonija je takođe danas zabranila uvoz i tranzit svinja, svinjskog mesa i proizvoda od tog mesa iz Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Agencije za hranu i veterinarstvo Severne Makedoniije, ta odluka je doneta nakon što je u regionima Beograda i Smedereva registrovano nekoliko slučajeva za koje se sumnja da je u pitanju svinjska kuge.

Agencija za hranu i veterinarstvo je, precizira se, donela rešenje o zabrani uvoza u Severnu Makedoniju i tranzita srpskih domaćih i divljih svinja. Zabrana se odnosi i na uvoz svinjskog mesa, i svih proizvoda koji ga sadrže.

Iz Crne Gore saopštili su da je uvoz i tranzit svinja i proizvoda od svinja iz Srbije zabranjen zbog pojave afričke kuge svinja.

“Na bazi notifikacije, odnosno prijave pojave bolesti afričke kuge svinja u Srbiji, zabranjen je uvoz i tranzit svinja i proizvoda od svinja iz Srbije, u skladu sa naredbom koja je na snazi još od oktobra prošle godine”, kaže se u saopštenju.

Srbija je prijavila četiri slučaja za koja se sumnja da je reč o svinjskoj kugi kod domaćih svinja, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), čije je sedište u Pariz.

U situacijama kada je u susednim državama postojala sumnja da se pojavila ova bolest i Srbija je ranije njima uvodila privremene mere zabrane uvoza svinjskog mesa, podsećaju nadležni u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

„Isto je i Srbija reagovala prema Mađarskoj i Bugarskoj. Čekamo precizne rezultate koji treba uskoro da stignu iz laboratorije u Madridu“, kažu u Ministarstvu.

Tri slučaja su registrovana u okolini Beograda, a jedan u Podunavskom okrugu, naveo je OEI citirajući izveštaj Ministarstva poljoprivrede Srbije, prenosi Rojters.

U izveštaju se, navodi agencija, precizira da je sedam svinja uginulo od bolesti, a da je 114 eutanazirano.

Afrička kuga svinja zarazna je bolest životinja za koju ne postoje ni vakcina, ni lek, ali nije opasna za ljudi i oni ne mogu da obole.

Izvor: mondo.rs, nezavisne novine, beta, tanjug.rs

vojvodinainfo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here