Zabrana korišćenja tehnologije prepoznavanja lica?

Ilustracija/Pixabay

Evropska unija trenutno razmatra privremenu zabranu tehnologije za prepoznavanje lica.

Evropska komisija razmatra uvođenje privremene zabrane tehnologije za prepoznavanje lica za privatne i javne aktere, sudeći prema nacrtu Bele knjige o veštačkoj inteligenciji u koju je imao uvid EURACTIV.com.

Ako tako bude, biće zaustavljeni tekući projekti i planovi u oblasti veštačke inteligencije u nekim članicama EU, uključujući Nemačku, koja želi tehnologiju za prepoznavanje lica na 134 železničke stanice i 14 aerodroma.

I Francuska planira da kreira legalnu osnovu kojom će dozvoliti da se u sisteme video nadzora ugradi tehnologija za prepoznavanje lica.

Dokument Komisije, koji pruža uvid u predloge za evropski pristup veštačkoj inteligenciji, predviđa da budući regulatorni okvir može „uključivati vremenski ograničenu zabranu korišćenja tehnologije za prepoznavanje lica na javnim mestima“, preneo je pomenuti briselski portal.

U dokumentu se dodaje da „korišćenje tehnologije prepoznavanja lica od strane privatnih ili javnih aktera u javnom prostoru treba da bude zabranjeno na 3-5 godina tokom kojih bi mogle da budu razvijene metodologije za procenu uticaja i mere za upravljanje rizikom„.

Nacrt Bele knjige, čiju bi kompletnu verziju Komisija trebalo da objavi do kraja februara, sadrži regulatorne opcije za veštačku inteligenciju širom EU.

 

Izvor: Tanjug/Mondo