Za rekonstrukciju prevodnica kod Sombora 3,5 miliona evra

SHARE
rekonstrukcija prevodnica
Foto: Vode Vojvodine
Počeli su radovi na rekonstrukciji i sanaciji prevodnice za brodove u Bezdanu kao i prevodnice i ustave u naselju Šebešfok kod Sombora.

Cilj je da se nakon rekonstrukcije, zaštite prirodni rezervati, unapredi ekonomija i turizam, posebno nautički.

Vrednost radova koji su deo INTERREG – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, pod nazivom Kompleksno unapređenje vodoprivrede područja kanala „Baja-Bezdan“ (BABEKA), iznosi skoro 3,5 miliona evra.

Na sajtu preduzeća je navedeno da su obe prevodince dugi niz godina van funkcije pa je značaj ovih radova zaista veliki.

Na Šebešfoku je u planu motorizovanje pogona na prevodnici i ustavi, dok će se na prevodnici Bezdan zadržati ručni pogon.

Kada radovi budu završeni, navode, povećaće se nivo zaštite od poplava i stvoriće se uslovi za prelazak brodova iz Dunava u kanal Baja-Bezdan.

Zbog velikog kulturno-istorijskog značaja ovi objekti su evidentirani kao nepokretnost pod prethodnom zaštitom. Zbog toga se sanacija i rekonstrukcija izvode po principu očuvanja prvobitnog izgleda.

Radovi se finansiraju sa 85 procenata iz sredstava Evropske unije i sa 15 procenata iz sredstava JVP „Vode Vojvodine“. Plan je da se radovi završe do kraja 2019. godine odnosno pre dogovorenog roka.

Izvor:Tanjug