Za ovo sigurno niste znali da snižava nivo šećera u krvi!

Topla kupka
Topla kupka u trajanju od sat vremena na organizam ima efekat veoma sličan treningu, utvrdili su stručnjaci.

Osim toga što će smanjiti šanse za upalu i spustiti vam nivo šećera u krvi, takođe će osloboditi supstancu koja snižava krvni pritisak.

Istraživanje je sprovedeno nad muškarcima prekomerne telesne težine, koji su vodili uglavnom „sedeći“ način života, bez mnogo fizičke aktivnosti.

Uzeti su im uzorci krvi pre, i posle kupke u vodi temperature 38 stepeni Celzijusa. Njihove vitalne funkcije praćene su i na svakih 15 minuta.

Istraživanje pokazuje da samo jedno dugo kupanje u toploj vodi podiže nivo supstance IL-6, odgovorne za upale. To organizam tera da odreaguje oslobađanjem antiupalnih supstanci. Nivo šećera i insulina u krvi takođe su opali, prenosi taj list.

„Tople kupke su iznenađujuće delotvorne u borbi protiv upalnih procesa, visokog pritiska ili povišenog šećera. Moguće je da će imati značajnu ulogu u tretiranju metaboličkog zdravlja pacijenata koji nisu u mogućnosti da redovno vežbaju i zbog toga imaju određene tegobe,“ navodi autor studije, Sven Hukstra sa Univerziteta Louborou.

Studija je sprovedena kako bi se utvrdilo na koji način ljudi, koji zbog povrede ili drugih ograničenja ne mogu da vežbaju, mogu da snize pritisak ili šećer, kao i da poboljšaju reakciju organizma na upale.

Topla kupka, takođe, u večernjim satima efikasnije ublažava i simtome depresije nego vežbanje.