Za mini buseve za sela 120 miliona dinara iz budžeta

Ilustracija - Selo - Vojvodina - Pixabay
Oglas

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu mini buseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva, za šta će iz budžeta biti izdvojeno 120 miliona dinara, a po prijavi predviđeni iznos je do sedam miliona.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za brigu o selu, ta Uredba usvojena je na jučerašnjoj sednici Vlade, a predviđa dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu mini buseva koji će služiti isključivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište.

Realizacijom tog projekta rešavaju se osnovne potrebe kretanja seoskog stanovništva, sa ciljem omogućavanja kvalitetnijeg života u ruralnim sredinama, bolje povezanosti i zadovoljenja potreba stanovništva administrativnog, obrazovnog i medicinskog karaktera.

Podnosilac prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Republike Srbije i ima pravo samo jedne prijave, za koju je iznos sredstava po prijavi do sedam miliona dinara.

Za Miholjske susrete sela 43 miliona dinara

Ministarstvo za brigu o selu saopštilo je i da je usvojena i uredba o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije „Miholjski susreti sela“ u iznosu od 43 miliona dinara.

Uredbu, koju je iniciralo to Ministarstvo, Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici, a predviđa jednodnevnu ili višednevnu manifestaciju koja se može održati u svim naseljenim mestima – selima na teritoriji naše zemlje, izvan gradskih, opštinskih sedišta i prigradskih naselja.

Podnosilac prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Srbije, koje same osmišljavaju program te manifestacije, trajanje i mesto održavanja.

Za vreme održavanja manifestacije određeno je da se može organizovati u periodu od 1. oktobra do 31. decembra 2021. godine.

Aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave mogu biti iz oblasti dramskih umetnosti, književnosti, literarnih veština i drugih umetnosti – takmičenja u pevanju, recitaciji, glumi, slikanju, itd..

Takođe, mogu se održavati sportska takmičenja, promovisanje očuvanja i unapređenja starih zanata i kulturno-umetničke baštine, izrada umetnina i predmeta domaće radinosti, kao i ostale aktivnosti u kojima stanovnici sela mogu pokazati svoja znanja i veštine i u njima se takmičiti.

Cilj manifestacije je obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno – istorijskog nasleđa, a maksimalan iznos odobrenih sredstava po jednoj prijavi iznosiće do 500.000 dinara.

Previous articleIvana Španović u finalu OI
Next articleJEZIV PRIZOR IZ SRBIJE: Maloletnici obesili mačke (UZNEMIRAVAJUĆA FOTOGRAFIJA)