Za kikindski MSK zainteresovano tri kompanije

MSK iz Kikinde
MSK
Tehničku dokumentaciju za Metanolsko-sirćetni kompleks (MSK) otkupile su tri kompanije. Do 10. avgusta znaće se da li će podneti i konkretnu ponudu.

Početna cena je 20.4 miliona evra. Ukoliko se prodaja ne ostvari ni u drugom krugu MSK će ući u treći krug, najkasnije do kraja septembra.

Trenutno su 104 preduzeća neprodata. U toku je javni poziv za šest firmi a u pripremi je objava oglasa za devet preduzeća.

Ministarstvo privrede najavljuje da će objaviti javne pozive za privatizaciju i svih ostalih preduzeća iz privatizacionog portfelja, ukoliko se za to steknu uslovi. Prvi na spisku je PKB, koji će se oglasiti već u avgustu.

U Ministarstvu privrede kažu da je Zaključkom Vlade određeno  da će se postupak privatizacije PKB korporacije i zavisnih društava, Veterinarska stanica PKB, Eko-lab, PKB Agroekonomik, sprovesti metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem zajedno i u istom postupku.

Modelom prodaje imovine, i to dela poljoprivrednog zemljišta i dela zemljišta namenjenog za poljoprivrednu proizvodnju. Zatim građevinskih objekata PKB korporacije koji se koriste u poslovne svrhe, opreme,zaliha rezervnih delova, stada i udela PKB korporacije u zavisnim društvima .

I modelom prodaje kapitala u vlasništvu Republike Srbije i Akcionarskog fonda u zavisnim društvima Eko lab i PKB Agroekonomik.

Do aprila ove godine je više od 300 kompanija otišlo u stečaj. Od kraja 2014. godine više od 50 je privatizovano. Oko 33.500 zaposlenih iz oko 320 preduzeća je dobilo otpremnine. Treba rešiti 114 preduzeća sa gotovo 45.000 zaposlenih.

Izvor: Tanjug