Za godinu i po dana zaplenjeno na carini 10 miliona evra

Oglas
Srpski carinici su za nešto više od godinu i po dana zaplenili na granicama oko 10 miliona evra, 1,7 tona narkotika, oko 18 tona rezanog duvana, skoro 12 kilograma zlata, kao i više od 300 tona nafte.

To je izjavio Slobodan Tomić iz Sektora za carinske postupke Uprave carina koji je dodao da su carinici zaplenili i više od 4,5 miliona komada cigareta i više od 2.000 različitih umetničkih predmeta.

Naveo je da se najčešće krijumčare devize, zlato, narkotici, cigarete, rezani duvan, duvan za nargile, umetnine i antikviteti, kao i sve drugo što se može dobro prodati na crnom tržištu.

S obzirom da je sezona godišnjih odmora u toku, Tomić apeluje na građane koji putuju da se pre puta informišu o carinskim propisima koji su dostupni na sajtu Uprave carina i brošurama koje se dele na granici, ali i o propisima u zemljama kroz koje prolaze i u kojima će boraviti.

Tomić upozorava da se ne sme izvoziti roba trgovačkog karaktera, psihoaktivne supstance, lekovi u neograničenim količinama, kao i hrana koja nije spakovana.

Kada je povratak u zemlju u pitanju, građani nisu dužni da prijavljuju robu do 100 evra, ali jesu dužni da prijave robu od 100 do 3.000 evra.

Tomić je naveo da je nedavno jedan naš građanin nosio skup roleks sat koji nije prijavio i sebe uveo u ozbiljan problem.

Kako je objasnio, za iznose od 100 do 3.000 evra može se sprovesti skraćeni postupak carinjenja i tada se naplaćuje carina po stopi od 10 odsto i naplaćuje se porez na dodatu vrednost od 20 odsto. Ukoliko vrednost robe prelazi vrednost od 3.000 evra, roba se upućuje na redovni postupak.

Kada je reč o prenošenju keša, domaćim građanima uvoz novca nije ograničen ukoliko imaju dokaz o pribavljanju novca s tim što su dužni da prilikom ulaska u Srbiju svaki iznos veći od 10.000 evra prijave carinskom službeniku.

Foto: Uprava carina

Autor: Tanjug/021

Previous articleKikinđanin uhapšen u Prijepolju
Next articleREGION: Devojčica preminula od ekstremnog pregrejavanja, nije joj bilo spasa!