Za 3. februar kažu da je „dan kada je umrla muzika“

Pixabay

Trojica muzičara čije su karijere bile na vrhuncu, Badi Holi, Riči Valens i Big Boper 3. februara 1959. godine krenuli su na svoj nastup avionom koji nikad nije stigao na svoje odredište.

Бади Холи — Википедија
Badi Holi — Vikipedija

 

Rokenrol je tek počinjao svoj život kada se dogodila jedna od najvećih tragedija koja je ikada zadesila muziku.

Trojac je poleteo zajedno sa pilotom Rodžerom Petersonom, ali se ubrzo srušio. Taj dan je u svetu muzike poznat kao “Dan kada je umrla muzika”.

Najveća zvezda bio je 22-godišnji  Badi Holi poznat po hitovima „That’ll Be the Day“, „Words of Love“ i „Peggy Sue“. Tinejdžerska senzacija Riči Valens imao je tek 17 a Big Boper 28 godina.

Badi se prehladio pa je zakazao let

Bili su na turneji  “Vinter Dens Parti ” koja je trebala da ima 24 koncerta, a nakon nastupa 2. februara Badija je uhvatila groznica.

Naime, oni su do tada putovali autobusom u kome je bilo jako hladno pa se muzičar razboleo. Iz tog razloga odlučio je da unajmi privatni avion kojim bi brže stigli do sledeće destinacije i izbegli još jednu noć na hladnoći.

U avionu su trebali, pored Badija da budu i članovi njegovog pratećeg sastava Vejlon Dženings i Tomi Alsup, ali umesto njih su se ukrcali Big Boper (koji je imao jak grip) i R. Valens (koji je vukao šibice sa Tomijem za mesto u avionu).

Padao je gusti sneg i duvao je jak vetar

Trojica muzičara stigla su na aerodrom nakon ponoći, a tamo ih je dočekao 21-godišnji pilot Rodžer Peterson. Iako je bio mlad, njegove kolege rekle su kako Rodžer nije bio neiskusan već je, tvrde, presudilo loše vreme. Te noći padao je gusti sneg i duvao jak vetar.

Odmah nakon poletanja počele su poteškoće. Avion se srušio, a tela muzičara pala su na tlo. Petersonovo telo ostalo je zarobljeno u avionu, a istraga je pokazala kako se mladi Rodžer nije dobro snašao u vremenskoj neprilici.

Badi Holi je iza sebe ostavio trudnu suprugu koju je oženio samo šest meseci pre tragedije. Mariju Elenu nesreća je toliko dotukla da je od traume doživela spontani pobačaj.

Godinu dana kasnije pronađene su Badijeve naočare koje su predate njegovoj udovici. Danima nakon tragedije, mediji su pisali o strašnom događaju, a svet muzike bio je zavijen u crno.

Gorepomenuti događaj spomenuo je i čuveni Don Meklin u svojoj pesmi „American Pie“.

 

(Gloria.rs)