Za 14 dana kamen temeljac za izgradnju nove kovid bolnice u Novom Sadu

Kovid bolnica u Batajnici (Foto: Print screen / YouTube)

U roku od 14 dana biće postavljen kamen temeljac za izgradnju nove kovid bolnice u Novom Sadu, koja će biti izgrađena za četiri meseca, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Rešavamo sad papirologiju, bolnica će imati 600 novih ležajeva, od toga 200 intenzivne nege – kazao je Vučić za Pink.

Dodao je da će kovid bolnica u Novom Sadu biti izgrađena na isti način kao bolnice u Batajnici i Kruševcu, kao i da će biti nešto veća od kruševačke bolnice.

On je u intervjuu za TV Pink rekao da se uveliko radi na renoviranju Infektivne klinike. Istakao je da niče i nova Tiršova 2, onkologija, Klinički centar Srbije, a za njim i Klinički centar Vojvodine, a gradiće se i novi klinički centar Kragujevac, kao i 10 opštih bolnica, od Vranja, Pirota, Kikinde, Smederevske Palanke, Čačka.

Rekao je i da je Srbija donela odluku da pravi tzv. Bajofor institut sa proizvodnim pogonom, koji će se baviti biotehnologijom, biomedicinom i slično:

– Hoćemo zajedno sa našim prijateljima Kinezima iz BGI instituta (Pekinškog instituta za genetska istraživanja) da napravimo Bajofor, koji bi vezali na Torlak i Farmaceutski i Biološki fakultet.

Najavio je i da se za nekoliko dana očekuje dolazak fabrike Nidek u Novi Sad.

Napominje i da će dualno obrazovanje, kao i brza pruga sa Beogradom, biti velika šansa za razvoj Novog Sada, i da će dva grada biti praktično spojena.

– Verujemo i da možemo do kraja 2025. godine da ostvarimo 900 EUR prosečnu platu u Srbiji, a u Beogradu 1.120 EUR – rekao je Vučić i dodao da će to uticati na mnoge da se vrate u zemlju.

Izjavio je i da je broj zaposlenih za koje se plaćaju doprinosi gotovo 2,2 miliona.

Najavio je da prvih 700.000 paketa s vitaminima penzionerima kreće u ponedeljak. Iste pakete će, kazao je, primiti osim penzionera i medicinski radnici, trudnice i porodilje. Penzionerima će, pojasnio je, paketi biti dostavljeni poštom, na vrata.

(eKapija.com)