Vučić danas govori na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

UN
Image by Chickenonline from Pixabay
Oglas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se, prema poslednjim izmenama liste govornika na Generalnoj debati, obratiti danas u popodnevnoj sesiji kao deveti govornik, oko 18 časova po američkom vremenu, a pre njega će se video porukom obratiti predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Na Generalnoj debati će učestvovati čak 92 predsednika država i kraljeva i 58 predsednika vlada, dok će ostale državne delegacije predstavljati potpredsednici država i vlada i ministri spoljnih poslova.

Glavna tema ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, koja je počela 13. septembra, jeste „Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove“.

Kako su saopštile UN, ovogodišnja tema proizilazi iz priznanja da se svet nalazi u kritičnom trenutku u istoriji UN zbog složenih i međusobno povezanih kriza, uključujući pandemiju kovida 19, rat u Ukrajini, humanitarne izazove bez presedana, prekretnicu u klimatskim promenama, kao i sve veću zabrinutost zbog pretnji globalnoj ekonomiji.

Stoga je neophodno pronaći i fokusirati se na zajednička rešenja za ove krize i izgraditi održiviji i otporniji svet za sve i za generacije koje dolaze, navele su UN.

Inače, debatu tradicionalno otvaraju svojim obraćanjem predsednici Brazila i SAD. Za razliku od prethodne godine kada je bio ograničen broj članova delegacija zbog kovid mera, ove godine to nije slučaj, tako da se očekuje da će u kompleksu UN na Ist Riveru biti i između 2.000 i 3.000 ljudi.

(tanjug.rs)

 

android aplikacija
Previous articleEvropski zvaničnici traže da se Srbija odmah pridruži sankcijama protiv Rusije
Next articleDanas je Mala Gospojina, dobar dan za svadbe i veridbe