Vršac u junu dobija prečistač otpadnih voda po ekološkim standardima EU vredan 5 mil EUR

Pixabay

Radovi na rekonstrukciji Postrojenja za preradu otpadnih voda u Vršcu se privode kraju i biće završeni u junu, prenosi sajt kompanije JKP Drugi oktobar Vršac.

Rekonstrukcijom vrednom oko 5 mil EUR, prečistač iz osamdesetih godina prošlog veka postaće jedan od najmodernijih u zemlji. Ispunjavaće ekološke standarde zemalja Evropske unije i slobodno se može reći da će Vrščani od kanalizacije praviti čistu vodu. Radovi se ubrzano privode kraju, a jedna od dve linije prečišćavanja već je puštena u rad – navodi se u saopštenju.

Do sada otpadne vode samo mehanički prečišćavane, a sada se tretira i hemijski i tako se dobija visok kvalitet vode, što je veoma važno jer se ista odvodi mrežom ritskih kanala do krajnjeg recipijenta, a to je kanal Dunav – Tisa – Dunav. U okviru investicije nabavljena je i najsavremenija elektro i mašinska oprema pomoću koje će se upravljati prečišćavanjem otpadne vode, a predviđena je i potpuna automatizacija procesa koji će moći da se prati putem interneta. čime je, kako se ističe, značajno podignut kapacitet, gotovo duplo više od trenutnih potreba, a podsetimo, Vršac je grad sa preko 100 kilometara kanalizacione mreže i gotovo 95% građana ima kanalizaciju. Ovim smo stvorili mogućnost da se na ovaj prečistač priključi i nedavno izgrađena kanalizaciona mreža u naseljenom mestu Pavliš, što je posebno značajno jer se upravo tamo nalazi jedna od najsavremenijih fabrika za preradu pijaće vode – istakla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, prilikom obilaska radova na postrojenju za preradu otpadnih voda.

Investicija u rekonstrukciju prečistača finansirana je sredstvima Javnog komunalnog preduzeća Drugi oktobar i Grada Vršca.

Prečistač je u funkciji od 1984. godine i od tada nije bilo značajnijih ulaganja ni u objekte, ali ni u tehnologiju i bilo je potrebno da se nešto značajnije uradi. Radovi na rekonstrukciji i dogradnji pokrenuti su 2018. godine.

– Ova velika investicija Vršac stavlja na vrh lestvice gradova koji se brinu o zaštiti životne sredine -rekao je Jovan Knežević, direktor JKP Drugi oktobar Jovan Knežević.

 

(eKapija.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here