Vršac razvija inovativni sistem za kontrolu i upravljanje saobraćajem

Pixabay
Oglas

Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj dodelilo je Gradu Vršcu 57 miliona dinara za inovativni sistem za kontrolu i upravljanje saobraćajem na teritoriji grada – Smart City. Sredstva su namenjena za podizanje inovacionih kapaciteta grada u oblasti bezbednosti, kontrole i upravljanja saobraćajem, navodi se na gradskom sajtu.

Projekat, kako objašnjava Miroslav Lepir, član Gradskog veća za obrazovanje ima četiri celine.

Prva obuhvata postavljanje kamera za analitiku saobraćaja i prepoznavanje registarskih tablica na ulascima, odnosno izlascima iz grada u svim pravcima (prema Beogradu, Zrenjaninu, Rumuniji, Beloj Crkvi, Gudurici, Pavlišu i Kuštilju).
Druga celina odnosi se na analizu i evidenciju javnih parkirališta što podrazumeva postavljanje parking senzora za detekciju zauzetosti. Korisnici će informacije o slobodnim parking mestima dobijati putem elektronskih displeja, ali i putem veba i mobilne aplikacije.
– Treća celina odnosi se na takozvane pametne semafore (pametne raskrsnice) i upravljanje izmenljivom saobraćajnom signalizacijom. Imaćemo ukupno šest pametnih raskrsnicama gde će svetlosnim uređajima upravljati pametni kontrolori povezani sa kamerama za video analitiku. Četvrta celina koja objedinjuje prethodne tri je moderan monitoring centar za praćenje i upravljanje saobraćajem, video nadzorom, sistemom prepoznavanja tablica, sistemom zauzetosti parkinga i pametnim semaforima – rekao je Lepir.
(eKapija.com)
Previous articleDa li je moguće utvrditi tačnu kilometražu kod polovnih automobila?
Next articleKako da se rešite potrebe za slatkišima nakon jela

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here