Vreme je da u ishranu dodate ove moćne semenke, čine čudo za zdravlje

semenke, lan
Image by Pezibear from Pixabay
Oglas

Lanene semenke pokazale su se kao ‘snažna’ hrana, prepuna dobrobiti za srce, značajnih vitamina i hranjivih materija poput biljnih vlakana, belančevina i masnih kiselina. Uz to, semenke lane sadrže veći procenat esencijalne omega-3 masne kiseline zvane alfa-linolenska kiselina (ALA) nego bilo koji drugi biljni izvor, što ih, uprkos maloj veličini, čini supernamirnicama.

– Semenke lana bogate su vlaknima koja pomažu da se zasitite i duže zadržite sitost, a pomažu i u radu probave i zdravlju srca – kaže stručnjak za zdravlje iz Fresh Thyme Marketa,dr. Megan Sedivi. Takođe, one sadrže omega-3 masne kiseline koje su povezane sa zdravljem mozga i srca; a pomažu i u smanjenju nivoa krvnog pritiska i upala u telu, i u povećanju nivoa dobrog holesterola.

Iako su tek nedavno stekle službeni status superhrane, istraživanja pokazuju da su semenke lana među najstarijim uzgojenim kulturama, uzgajane od početka civilizacije. Laneno seme dobiva se iz lana, biljke Linum usitatissimum, a prvenstveno se koristilo za proizvodnju vlakana za odeću i posteljinu, još od 3000. godine pre Hrista.

Nutritivne prednosti mogu se dobiti mešanjem semenki ih s jogurtom, salatama, smutijima, ovsenim pahuljicama ili pak žitaricama, varijante su beskonačne…

Za šta su dobre:
Fantastične su za probavu

Seme lana sadrži velike količine vlakana koja mogu pomoći u poboljšanju probavnog zdravlja, kaže Sedivi, jer uspostavljaju pravilni rad probave, a zbog bogatstva vlaknima sprečavaju zatvor.

Dobar su izvor proteina

Semenke lana odličan su izvor visokokvalitetnih proteina biljnog porekla – jedna kašičica sadrži skoro dva grama proteina, pa je lan odlična opcija za one koji traže alternative izvorima životinjskih belančevina.

Sadrže polinezasićene masti zdrave za srce

Lanene semenke povezane su s nekoliko dobrobiti za srce: osim što potencijalno snižavaju krvni pritisak, nivo triglicerida, nivo lošeg holesterola i upale u telu, pomažu i u povećanju dobrog holesterola, rekla je Sedivi za Yahoo.

https://vojvodinainfo.rs/nova-studija-pokazuje-da-kucni-ljubimci-mogu-pomoci-deci-da-bolje-spavaju/

android aplikacija
Previous articleSrbin pokušao da ubije zemljaka u Francuskoj kod kog je bio u gostima
Next articleDr Srđa Janković: Odluka o kovid propusnicama bilo bi najefikasnije rešenje