„Vrednosti kod mladih Mitrovčana“: Posao donosi samostalnost

Oglas

Sa 21 godinu Nikolina Dostanić iz Salaša Noćajskog na dobrom je putu da postane mlada, samostalna žena. Vredna, ambiciozna, željna dokazivanja, pred sobom tek vidi uspeh, ali i borbu koja je do njega čeka, a za koju zna da neće biti laka.

„Završila sam Srednju prehrambeno – hemijsku i šumarsku školu u Sremskoj Mitrovici, smer tehničar za industrijsku i farmaceutsku tehnologiju. Posao u struci nisam našla, tako da sam se zaposlila u jednoj fabrici u Rumi. Naravno, bez iskustva i to mi je odgovaralo, jer u fabrikama daju šansu i nama bez prethodnog zaposlenja, iskustvo je teško steći. Ono što mi je odgovaralo, odnosno odgovara, jeste i što postoji mogućnost napredovanja i ja sam vrlo brzo uspela da popravim svoju poziciju u firmi“, priča Nikolina.

Ono što joj ipak nije po volji jeste činjenica da je posao našla van svog grada i da joj nekada putovanje do Rume teško pada. Međutim, generalno je zadovoljna. U svom poslu ona vidi i svoju nezavisnost, što joj je ističe izuzetno značajno. Takav je slučaj i sa njenim vršnjacima. Samostalnost je ono čemu većina teži.

Kao jedan od najvećih problema današnje omladine, Nikolina ističe stambeno pitanje. Većina i dalje živi u roditeljskim domovima, gde je prisutno više generacija.

„Generacijski jaz je, po mom mišljenju, sada dosta izraženiji nego što je to nekada bio slučaj. Prosto živimo u jednom brzom vremenu, gde se tehnologija razvija iz dana u dan, a sa njom i svi mi. Razmišljanje, stavovi, viđenja određenih stvari, dešavanja, ljudi, mojih roditelja od mog se znatno razlikuje, što je obzirom na to da su oni rođeni pre pedesetak godina, a ja pre dvadeset i nije čudno, međutim ono što mi je zanimljivo jeste da se u mnogome razlikuje i moje od bratovog razmišljanja, a on je od mene mlađi tek nekoliko godina“, priča Nikolina.

Kako kaže mlada Salaščanka, njena porodica se bavi poljoprivredom i to je nešto u čemu ona nikako ne vidi sebe, želi da gradi karijeru na poslu koji će joj dati mogućnost da nastavi da uči, da se usavršava, ali i da napreduje, te i da zarađuje više. Ona kaže da mladi dosta brže prihvataju stvari koje im dolaze sa Zapada, što joj u nekom smislu i smeta, jer ne vidi sebe kao nekog ko slepo prati svetske trendove, i misli da to nikako ne može biti zdravo za razvoj jedne ličnosti koja treba da oformi sopstvene stavove.

„Od svega što nam se plasira ja prihvatim samo ono što je nekako mojoj ličnosti blisko, volim da pratim šta se dešava i u Srbiji, Beogradu, Novom Sadu, ali i u inostranstvu, jer čovek mora biti u toku, međutim nije sve što dolazi sa strane dobro. Nervira me, a evidentno je, to što mladi često nemaju granicu u nekim stvarima i izgube se u svemu tome što je neki „trend“ ili što je trenutno „in“. Mislim da nikada neću biti jedna od tih“, iskrena je Nikolina.

Za takvu pojavu, kaže, u najvećoj meri, krivi medije, jer jurnjava za senzacionalizmom, odnosno profitom, po njenom mišljenju uticala je na sam kvalitet sadržaja istih, međutim, prati lokalne medije, i to teme koje utiču na njeno svakodnevno funkcionisanje.

„Postoje neke stvari, koje nikada neće izgubiti svoju vrednost, a to je na primer porodica, to su prijateljstva, međutim toliko toga je oko nas, da je nekada teško odlučiti koje stvari su nam zaista važne. Mladi u današnje vreme imaju puno opcija s jedne, a jako malo s druge strane, sve zavisi iz kog ugla se gleda, ko ima kakve ambicije, želje, težnje i planove. Mislim da treba da se izborimo za svoje, što se kaže, mesto pod suncem. Ja znam da težim ka tome da budem samostalna, da budem neko na koga se moji roditelji i brat uvek mogu osloniti. To je u suštini ono što je najbitnije“, završava Nikolina.

Tekst napisan u okviru projekta „Vrednosti kod mladih Mitrovčana“ koji finansira Grad Sremska Mitrovica.

Previous articleKorona virus u Srbiji: 44 osobe preminule!
Next articleU Lucernu umrla osoba koja je vakcinisana protiv korone