VRAĆA SE STARO FUDBALSKO PRAVILO

Pixabay/Ilustracija

Zvanična procedura je zvanično pokrenuta na inicijativu predsednika Aleksandra Čeferina.

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino rekao je da će ta organizacija proceniti predlog Evropske fudbalske unije (Uefa) o promeni pravila igranja rukom kako bi se sprečilo donošenje odluka koje štete fudbalu.

Infantino je to naveo u pismu predsedniku Uefa Aleksandru Čeferinu, u koje je agencija Asošijejted pres u petak imala uvid.

Infantino je naveo da Fifa teži „poštenju, doslednosti i transparentnosti“ u vezi sa pravilima o kojima se intenzivno raspravlja.

Čeferin je prošle nedelje pisao Infantinu i tražio da se vrati pravilo koje dozvoljava sudijama da procene da li je igranje rukom fudbalera bilo namerno ili slučajno i da se spreči niz „mnogih nepravednih odluka“.

U svom odgovoru Čeferinu, Infantino je naveo da će o predlogu Uefa biti reči na sastanku Međunarodnog borda fudbalskih saveza (IFAB) ovog meseca.

„Ovo nije prvi put da je to pravilo u centru diskusije i verujem da neće biti ni poslednji put. Verujem da intenzitet rasprave o ovom određenom delu igre dobro ilustruje strast prema našem sportu i suptilnosti koje ga čine jako privlačnim„, naveo je Infantino u pismu.

Izmenom pravila 2019. godine utvrđeno je da je prekršaj napravljen ako su ruke fudbalera raširene u neprirodnom položaju u trenutku kada ga pogađa lopta. Tada je utvrđeno da gol ne važi i ako je postignut rukom slučajno.

Promenu fudbalskih pravila nadgleda IFAB, Fifa kontroliše polovinu od osam glasova, a četiri glasa drže Fudbalski savezi Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske.

Tehnički i fudbalski savetodavni odbori IFAB sastaće se ovog meseca uoči Generalne skupštine sledeće godinem a Infantino je rekao Čeferinu da je obavešten da će predlog Uefe o igranju rukom biti na dnevnom redu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here