Vojvođansko selo čije su stanovnike ubili fašisti 1943. sve do jednog

Autor : Micki
Oglas

Rakovac je naselje u Srbiji u opštini Beočin u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 2248 stanovnika.

Selo se nalazi u brdima Fruške gore na putu Beočin-Novi Sad. Od Beočina je udaljeno oko 4 km i Novog Sada 13 km. Iako geografski pripada Sremu, ono administrativno odgovara Bačkoj (NovI Sad), te se kategoriše kao mesto južnobačkog okruga.

Nastao je kao prnjavor, naselje manastirskih kmetova pored manastira Rakovac sagrađenog u 16. veku.

Autor : Nicky6pack

U toku 1943. godine manastir je porušen (danas delimično obnovljen), mnogi žitelji pobijeni, a selo spaljeno. Tada u krvavim zločinima fašista, žitelji ovog mesta pobijeni su sve do jendog.

Posle rata selo nije obnovljeno, već je nizvodno, severnije podignut Novi Rakovac (kasnije promenjen naziv u Rakovac, a stariji deo sela u Stari Rakovac.

Autor : Ванилица

Tokom poslednjih 50 godina spontanim migracijama selo je obnovljeno doseljenicima iz Bosne u potrazi za poslom u fabrici cementa u Beočinu, a i mnogim drugim koji su ovde uspeli da reše svoj stambeni problem.

Zbog velike blizine Novog Sada, u brdima Rakovca se grade i mnogobrojna vikend naselja. Obnavljaju se stare kuće ili grade nove.

Autor : Ванилица

Ovde se nalaze Spomen-obeležje Stručica, Spomen-obeležje Kamenolom, Rakovački potok.

Autor : Ванилица

U naselju Rakovac živi 1592 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 39,0 godina. U naselju ima 683 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,91.

Ovo naselje je uglavnom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Autor : Ванилица
Autor : Ванилица

 

(Wikipedia)

Previous articleDogodilo se na današnji dan 21. jul – 1985. preminuo je poznati srpski glumac
Next articleGRBOVI SRBIJE: Simboli naših gradova – Grb grada Sombora

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here