Vojvođanske razglednice – Zasavica I (FOTO)

Spomenik i crkva u selu, Zasavica, foto Wikimedia

Zasavica I ili Gornja Zasavica je naselje u Srbiji u opštini Sremska Mitrovica u Sremskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 722 stanovnika.

Seoska škola u Zasavici, foto Wikimedia

Specijalni rezervat prirode Zasavica

Specijalni rezervat prirode Zasavica je stavljena pod zaštitu države 1977. godine kao prirodno dobro I kategorije od izuzetnog značaja. Rezervat se prostire u južnom Sremu i severnoj Mačvi na teritorijama opština Sremska Mitrovica i Bogatić. Ovo je močvarno područje sa poplavnim livadama i šumama površine 1825 hektara uz rečicu Zasavicu dužine 33,1 km. Kroz ovaj rezervat teče rečica Zasavica, potok Batar, kanali Jovac i Prekopac i postoji veza sa rekom Savom. Ovo je retko mesto gde se može zateći dabar u prirodi u Srbiji, pošto je ovde vraćen planski i već se pojavila prva brana koju su dabrovi napravili.

Specijalni rezervat prirode Zasavica, foto Wikimedia

Srpska pravoslavna crkva Svete Trojice

Srpska pravoslavna crkva Svete Trojice je jedini bogoslužbeni hram u selu i pod zaštiom je države kao spomenik kulture od velikog značaja.

Srpska pravoslavna crkva Svete Trojice u Zasavici, foto  Wikimedia

Demografija

U naselju Zasavica I živi 655 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 39,7 godina (38,9 kod muškaraca i 40,4 kod žena). U naselju ima 268 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,12. Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine). U poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

 

Vojvođanske razglednice – Lovćenac (FOTO)

izvor: Wikipedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here