Vojvođanske razglednice – Vladimirovac (FOTO)

Vladimirovac, foto dnevnik.rs

Vladimirovac je naseljeno mesto u opštini Alibunar u južnobanatskom okrugu u Vojvodini u Srbiji. Prema popisu iz 2011. bilo je 3868 stanovnika.

Vladimirovac je veće mesto od Alibunara, ali nije opštinski centar opštine Alibunar. Ovde se nalaze Bunari u Vladimirovcu.

Rumunska pravoslavna crkva u selu

Bunari u Vladimirovcu

Bunari u Vladimirovcu, mestu u opštini Alibunar, počeli su da se izgrađuju od 1807. godine sa nastankom mesta. Zbog vrednosti kao primera tehničke kulture koji svedoče o urbanom razvoju naselja, bunari u Vladimirovcu predstavljaju spomenik kulture od velikog značaja.

Bunari u Vladimirovcu, foto Wikimedia

Bunari predstavljaju planski sistem vodosnabdevanja, raspoređeni na određenom rastojanju, najčešće se nalaze na raskrsnicama ulica. Najstariji bunari podignuti su pod nadzorom graničarskih inženjera u prvoj deceniji 19. veka, a do danas ih je očuvano osam. Velikih su dubina i preseka, sa mehanizmom pokretanim konjskom snagom, kojim je preko dva čekrka istovremeno izvlačena puna i spuštana prazna posuda za zahvatanje vode. Natkriveni su složenom krovnom konstrukcijom piramidalnog i pravougaonog oblika, prvobitno pokrivenom šindrom.

Konzervatorski radovi su izvedeni 1979. godine, na dva bunara u glavnoj ulici.

Vladimirovac na staroj razglednici, foto Wikimedia

Demografija

Prema popisu iz 2002. bilo je 4111 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 4539 stanovnika). U naselju Vladimirovac živi 3188 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 39,5 godina (38,2 kod muškaraca i 40,8 kod žena). U naselju ima 1295 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,17. Etnički sastav stanovništva u ovom naselju veoma je mešovit, uz srpsku većinu, a u poslednja četiri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Vojvođanske razglednice – Bačinci (FOTO)

izvor: Wikipedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here