Vojvođanske razglednice – Rumenka (FOTO)

Rumenka, foto RTV

Rumenka je naselje u Srbiji u gradskoj opštini Novi Sad u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 6495 stanovnika.

Rumenka, foto Wikimedia

Rumenka se nalazi u južnom delu Bačke na desnoj obali Malog kanala (Mali Stapar-Novi Sad), koji je deo sistema Dunav-Tisa-Dunav, 10km severozapadno od Novog Sada, na izuzetnom geografskom položaju, jer kroz njen atar prolaze delovi trase železničke pruge Beograd-Novi Sad-Subotica i auto puta Beograd-Novi Sad-Subotica. Kroz centar naselja prolaze dva regionalna puta, a to su put Novi Sad-Odžaci (R-102) i put Novi Sad-Vrbas (R-127). To je ratarsko naselje, zbijenog (panonskog) tipa na nadmorskoj visini 84m, u novosadskoj urbanoj aglomeraciji. Rumenka spada u planski izgrađena naselja sa mrežastom strukturom ulica.

Pravoslavna crkva u Rumenci, foto Wikimedia

U naselju Rumenka živi 6495 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 39,6 godina (38,5 kod muškaraca i 40,8 kod žena). U naselju ima 2010 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,23. (Prema popisu iz 2011. godine). Ovo naselje je uglavnom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Vojvođanske razglednice – Banatsko Veliko Selo (FOTO)

izvor: Wikipedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here