Vojvođanske razglednice – Nakovo (FOTO)

Ulazak u Nakovo sa rumunske strane, foto Wikimedia

Nakovo (mađ. Nákófalva, nem. Nakodorf) je naselje u Srbiji, u gradu Kikindi, u Severnobanatskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 1.918 stanovnika.

Osnovna škola „Petar Kočić“ u Nakovu, foto Wikipedia

U naselju Nakovo živi 1.918 stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 46,3 godina (44,1 kod muškaraca i 47,4 kod žena). U naselju ima 849 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,25. Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a po popisima od 1961. godine primećuje se smanjenje stanovnika.

Pravoslavna crkva u Nakovu, foto Wikimedia

Granični prelaz Nakovo-Lunga otvoren je novembra 2014. godine i kategorisan kao međunarodni prelaz treće kategorije. Sa rumunske strane, prethodno je postojala granična rampa, kao i tabla koja označava kraj naselja. Ovaj prelaz funkcionisao je i u drugoj polovini 20. veka. Tako je, nakon 20 godina pauze, prelaz ponovo osposobljen za upotrebu, dok se u narednom perodu radilo na pripremanju uslova za neprekidno propuštanje vozila tokom čitavog dana. Radovi na rekonstrukciji infrastrukture završeni su 2019. godine, kada je izgrađena i biciklistička staza koja povezuje naselja sa obe strane granice

Vojvođanske razglednice – Zasavica I (FOTO)

izvor: Wikipedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here