Vojvođanske razglednice – Lovćenac (FOTO)

Lovćenac, foto novosti.rs

Lovćenac (mađ. Szeghegy; nem. Sekitsch, Winkelsberg) naselje je u Srbiji u opštini Mali Iđoš u Severnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 3161 stanovnika.

Lovćenac, foto Wikimedia

 

Prvobitno mesto se zvalo Sekić, ali posle Drugog svetskog rata doseljenici iz Crne Gore su promenili ime mesta u Lovćenac. Originalno ime mesta je bilo Segheđ, ali i mađarska populacija je koristila popularniju srpsku verziju Sekić i iskvarenu verziju Sikić koju su koristili Nemci.

Vojvođanske razglednice – Mali Iđoš (FOTO)

Sekić se prvi put spominje 1476. godine i bilo je naseljeno Srbima. Nemci su se doselili 1786. godine i to sa raznih strana i to je bila grupa poznata pod imenom vojvođanske i dunavske Švabe. Na svom vrhuncu, selo je brojalo oko 6.000 stanovnika, većinom Nemaca. Posle Drugog svetskog rata, Nemci su izbegli, a selo je naseljeno kolonistima iz Crne Gore, koji sada čine većinsko stanovništvo. Tokom 1944-46 ovde je bio Logor za Nemce u Sekiću.

Srpski pravoslavni hram Svetog Petra Cetinjskog u Lovćencu, foto Wikimedia

U naselju Lovćenac živi 2859 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 38,5 godina (37,1 kod muškaraca i 39,8 kod žena). U naselju ima 1149 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,21.
Stanovništvo u ovom naselju veoma je nehomogeno.

Katolička crkva u Lovćencu, foto Wikimedia

izvor: Wikipedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here