Vojvođanske razglednice – Lok (FOTO)

Lok, foto Verica Varga

Lok je naselje u Srbiji u opštini Titel u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 1114 stanovnika. Ovde se nalazi Srpska pravoslavna crkva u Loku.

Jesen u Loku, foto Verica Varga

Srpska pravoslavna crkva u Loku, mestu u opštini Titel, je podignuta 1824. godine, pod zaštitom je i ima status spomenika kulture od velikog značaja. Crkva posvećena Svetom Proroku Iliji je jednobrodna građevina, manjih dimenzija sa plitkom apsidom u širini broda, niskim soklom i zvonikom koji nema razvijeno kube.

Pravoslavna crkva u Loku, foto Wikimedia

Fasada je raščlanjena pilastrima sa dekorativnim kapitelima koji drže krovni prsten. Lučni prozori i niše smešteni su između pilastara, dok je na apsidi samo jedan prozor i dve slepe niše. Crkva je zadnji put renovirana 1986. godine od akademskog slikara Dimitrija Riđičkog.

Polja izvan Loka, foto Wikimedia

U naselju Lok živi 1024 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 42,4 godina (40,5 kod muškaraca i 44,3 kod žena). U naselju ima 459 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,73.

Vojvođanske razglednice – Divoš (FOTO)

Ovo naselje je uglavnom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Katolička crkva u Loku, foto Wikimedia

izvor: Wikipedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here