Vojvođanske razglednice – Kovin (FOTO)

Kovin, foto screenshot youtube

Kovin je grad i sedište istoimene opštine u južnom Banatu, u Vojvodini. Prema popisu iz 2011. godine 13.515 stanovnika.

Dunavac, foto Wikimedia

Nalazi se 3 kilometra udaljen od Dunava, a rukavac Dunava, Dunavac, dolazi do ivica grada i na njemu je pristanište. Nadmorska visina lesne terase na kojoj je Kovin sagrađen je 79 metara. Nalazi se na 13 kilometara udaljenosti od Smedereva, 34 kilometara od Pančeva i 50 kilometara od Beograda. Posle Pančeva je najznačajniji grad u banatskom Podunavlju.

Ostaci starog grada, foto Wikimedia

Istorija Kovina govori da se prvi zemljoradnici i stočari naseljavaju u Banat u mlađem kamenom dobu – neolitu. Nalazišta neolita su pronađena kod Kovina, Gaja i Dubovca, a ostaci bronzanog doba otkriveni su kod Kovina, Gaja, Dubovca i Mramorka.

Vojvođanske razglednice – Đurđevo (FOTO)

Pod današnjim imenom se prvi put pominje u 12. veku i kasnije, promenom gospodara se menjao i naziv grada. Mađari su ga zvali Keve, Kevin, Kev, a u 19. veku Temeš-Kubin, dok je 1910. dobio zvaničan naziv Kevevara; Nemci su ga zvali Kubin, a Srbi uvek – Kovin.

U naselju Kovin živi 11362 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 39,0 godina (37,7 kod muškaraca i 40,4 kod žena). U naselju ima 4663 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,98. Ovo naselje je uglavnom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine).

Katolička crkva svete Tereze od Avile, foto Wikimedia

izvor: Wikipedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here