Vojvođanske razglednice – Jabuka (FOTO)

Ulaz u Jabuku, foto wikimedia

Jabuka (mađ. Torontálalmás, nem. Apfeldorf, mkd. Jabuka) je seosko naselje koje se nalazi na teritoriji grada Pančeva, u Južnobanatskom okrugu Autonomne Pokrajine Vojvodine, u Republici Srbiji. Prema konačnim rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine, u Jabuci živi 6.181 stanovnik.[1] Jabuka je danas nezvanično poznata kao naselje u Srbiji sa najvišim postotkom etničkih Makedonaca i kao njihovo važno kulturno središte u Vojvodini.

Jabuka, foto Wikimedia

Prema popisu iz 2002. bilo je 6.312 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 6.598 stanovnika). U naselju Jabuka živi 5.035 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 37,9 godina (37,0 kod muškaraca i 38,7 kod žena). U naselju ima 1.807 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,41 (popis 2002). Stanovništvo u ovom naselju veoma je nehomogeno. Najviše ima Srba (51,07 %) i Makedonaca (32,54 %).

Vojvođanske razglednice – Novi Kneževac (FOTO)

Hram Svetog Ilija, Jabuka, foto wikimedia

Istorija i kultura sela

Osnovnu školu „Goce Delčev“ danas pohađa 498 učenika a odmah uz školsku je i zgrada sportske hale izgrađena tokom devedesetih. Poslednjih nekoliko godina u Jabuci funkcioniše udružene građana makedonske nacionalnosti „Jabuka“, Udruženje Roma „Crni Biseri“ što svakako pokazuje multietničnost ove sredine. Pri Domu kulture duži niz godina radi i kulturno-umetničko društvo „Vasil Hadžimanov“ sa preko 200 članova koji godinama predstavljaju Jabuku na mnoštvo festivala širom Srbije i Makedonije. Od 2000. godine grupa entuzijasta osnovala je pozorištance „Mali Princ“ u kome naši najmlađi upoznaju sve lepote dasaka koje život znače. Od 2002. godine organizuje se svakako najveća turistička manifestacija „Bubafest“ na kojoj ljubitelji starih buba pokazuju koliko pažnje posvećuju svojim četvorotočkašima. Vreme održavanja bubafesta vezano je za prvu subotu u maju.
Od avgusta 2008. godine organizuje se dečja likovna kolonija, a u povodu seoske slave i etno festival hrane „Grafče-tavče“.

Stogodišnja kuća u Jabuci foto Wikimedia

Od 1945. g. Jabučani svake godine proslavljaju seosku slavu svetog Iliju i kroz istoriju su ugostili mnogo značajnih ličnosti iz kulturnog i političkog života zemlje. U Jabuci se već duži niz godina održava centralna proslava najvećeg makedonskog nacionalnog praznika Ilindena, dana revolucionarne borbe makedonskog naroda.

izvor: Wikipedia

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here