Vojvođanske razglednice- Čurug (FOTO)

SHARE
Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu, foto Boris Dimitrov

Čurug je naselje u Bačkoj, u severnom delu Šajkaške, u opštini Žabalj. Smešten je na desnoj obali reke Tise, na pruzi Bečej-Novi Sad.

Stara Tisa kod Čuruga foto Wikimedia
adsteam seo i izrada web sajta

Prema popisu iz 2002. Čurug je imao 8882 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 8987 stanovnika). U naselju Čurug živi 6846 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 38,7 godina (37,4 kod muškaraca i 40,0 kod žena). U naselju ima 2831 domaćinstvo, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,07. Stanovništvo Čuruga u velikoj većini čine Srbi, kojih ima oko 93% (prema popisu iz 2002. godine).

SUBOTICA: VAŠAR ZIMNICE sutra na Kvantaškoj pijaci

Čurug je nekada bio izuzetno poznat po vetrenjačama, a nema dečaka koji je odavde potekao a da se makar jednom nije igrao Don Kihota snažno se “boreći“ sa vetrenjačama. Danas je, nažalost, ostala samo jedna. Ona nosi naziv „Rođina vetrenjača“ i nalazi se se na samom izlasku iz sela. Ona mu daje neverovatnu čar, a ako i vi želite da uživate u njoj ne propustite da posetite Čurug još ovog vikenda i tako makar na kratko zaboravite na brojne obaveze zbog kojih ste pod stresom. Vreme je da uživate.

Rođina vetrenjača, foto podaci.com

Od svih šajkaških naselja on ima izgled koji najviše liči na gradski. Njegov centar je uređen po ugledu na najveće gradske centre, sa proznim prostorom i parkom, čije su glavne ulice dobile asfalt još pre Prvog svetskog rata.

izvor: Wikipedia

 

adsteam seo i izrada web sajta