Vojvođanske razglednice – Čelarevo (FOTO)

Pivara Čelarevo foto Wikimedia
Oglas

Čelarevo (ranije Čib) (svk. Čelárevo) je naselje u Srbiji u opštini Bačka Palanka u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 5423 stanovnika, a prema popisu iz 2011. bilo je 4831 stanovnika.

Stara seoska kuća u Čelarevu foto Wikimedia

U Čelarevu se nalazi fabrika piva Karlsberg Srbija, osnovana 1892. godine, koja je jedna od najpoznatijih i najboljih pivara u regionu. Nedaleko od naselja se nalazi i arheološko nalazište od izuzetnog značaja, poznato pod imenom Avarska nekropola.

Katolička crkva u Čelarevu, foto Wikimedia

Čeb se javlja u 18. veku kao srpsko naselje. U njemu 1733. godine ima 115 domova a pravoslavni sveštenici su: Ilija i Gavril Jovanović, te Mihail Marijanović.[1]Pre Drugog svetskog rata mesto je bilo naseljeno pretežno življem nemačke etničke pripadnosti i zvalo se Čib. Nakon iseljavanja Nemaca, 1946. godine, mesto naseljavaju kolonisti iz Bosanske Krajine, a mestu je promenjeno ime u Čelarevo u znak sećanja na narodnog heroja Zdravka Čelara (1917—1942).

Muzej pivare Čelarevo, foto Wikimedia

U Čelarevu se nalazi Dvorac Dunđerski.

Dvorac Dunđerskih, foto screenshot youtube

U naselju Čelarevo živi 4397 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 39,9 godina (38,6 kod muškaraca i 41,1 kod žena). U naselju ima 1865 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,91. Ovo naselje je uglavnom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine). U poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Vojvođanske razglednice – Nakovo (FOTO)

izvor: Wikipedia

Previous articleSremska Mitrovica: Inkluzivna predstava „Svet“
Next articleIzabrana najmlađa premijerka na svetu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here