Vojvođanske razglednice – Banatski Karlovac (FOTO)

Banatski Karlovac, foto Wikimedeia

Banatski Karlovac je gradsko naselje u južnom Banatu, u Vojvodini, u Srbiji. Pripada opštini Alibunar. Zanimljivo je da je Banatski Karlovac veće mesto od Alibunara, ali ipak nije opštinsko središte. Prema popisu iz 2011. bilo je 5082 stanovnika.

Stara rzglednica iz Banatskog Karlovca, foto Wikimedia

Veći deo katastarskog područja Banatskog Karlovca pripada prirodnom rezervatu Deliblatska Peščara. Vikend naselje Devojački Bunar pripada Banatskom Karlovcu. Kroz naselje prolazi međunarodni put Beograd – Vršac – Temišvar, magistralni put E-70. Takođe, kroz naselje prolazi i železnički pravac Beograd-Vršac-Temišvar. Od Beograda je udaljen 65 km, od Pančeva 40 km i Vršca 25 km.

Nova pravoslavna crkva, Banatski Karlovac, foto Wikipedia

U naselju Banatski Karlovac živi 4.721 punoletni stanovnik, a prosečna starost stanovništva iznosi 41,3 godina (39,8 kod muškaraca i 42,7 kod žena). U naselju ima 1985 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,93 (popis 2002). Etnički sastav mesta je znatno promenjen posle Drugog svetskog rata kada je nemačko stanovništvo deportovano, a kolonizovano je stanovništvo iz zapadne Srbije i Bosne. Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je blaži pad u broju stanovnika.

Vojvođanske razglednice – Manđelos (FOTO)

izvor: Wikipedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here