Vojvođanske razglednice – Bajmok (FOTO)

SHARE
Bajmok, foto bajmok.co.yu

Bajmok (mađ. Bajmok, hrv. Bajmak[1],nem. Nagelsdorf) selo je u Srbiji u gradu Subotici u Severnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 7.414 stanovnika. Do 1966. godine je ovo naselje sedište Opštine Bajmok koju su činila naseljena mesta: Bajmok (uključujući i Mišićevo koje u to vreme nije imalo status samostalnog naseljenog mesta) i Đurđin.

adsteam seo i izrada web sajta

Bajmok se nalazi u plodnoj Panonskoj niziji, 9 km od srpsko-mađarske granice, 23 km od Subotice, 29 km od Bačke Topole, 33 km od Sombora i 101 km od Novog Sada. S tim gradovima je povezan dobrim asfaltnim putem. Ipak, najvažnija komunikacija je železnička pruga koja Bajmok spaja sa Suboticom i Somborom.

Bajmok, foto Wikimedia

Vojvođanske razglednice – Veliki Radinci (FOTO)

Obližnja naselja su na jugozapadu Aleksa Šantić, udaljen 9 km, na jugu Pačir, takođe udaljen 9 km, i na istoku Mišićevo, udaljeno 6 km. Takođe, u blizini se nalaze grupe salaša Skenderovo i Mađarski salaši. Pomenuta sela prirodno gravitiraju Bajmoku koji za njih predstavlja trgovački i privredni centar, iako Bajmoku, kao mesnoj zajednici, pripadaju samo Mišićevo i Mađarski salaši.

U selu Bajmok živi 7018 punoletnih stanovnika. Prosečna starost stanovništva iznosi 41,6 godina (39,7 kod muškaraca i 43,4 kod žena). U naselju ima 3175 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,69. Stanovništvo u ovom selu veoma je nehomogeno, a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

izvoro: Wikipedia

adsteam seo i izrada web sajta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here