Vojvođani imaju jedinstven običaj – Iako je poznat svima, u Vojvodini je ipak poseban

Free Images

Bilo da su iz Bačke, Banata ili Srema, Vojvođani imaju jedinstven običaj – sedenje na klupi ispred kuća. To je deo običajnosne svakodnevice, koje je sve manje u selima na severu Bačke, a razlog za to je manja populacija starijih žitelja, kojima je ta navika bila važan deo društvenog života.

Prema reportaži RTV-a, selo Stapar je veoma prepoznatljivo, ne samo po broju seoskih klupa, koje i danas stoje ispred kuća, već i po meštanima koji ne daju da se ta narodna običajnost zaboravi.

“Išao je voz ujutro i uveče, pa onda su klupe bile glavne, pa tada izađu ljudi i sednu na njih da vide ko ide na voz, a ko ide sa voza kući, i koliko ko nosi torbi, jel idu od prije, dolaze li ili ne dolaze… “, rekao je Aleksandar Volić iz Stapara.

Da li ispred svoje ili komšijske kuće, za Staparce je običaj sedenja na klupi i gledanje niz sokak uz divan deo svakodnevice već decenijama. –  Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

No, važno je napomenuti da ovaj običaj nije samo poznat u Vojvodini, on je svakako prepoznatljiv u svim krajevima i redovno praktikovan. Međutim, poseban čin, lagodnost i mirnoću odaju karakterne osobine stariji Vojvođana koji ovu naviku mogu uporediti sa društvenim mrežama koje koriste pretežno mladi.

*Ko odakle doalzi; Koliko ko kesa nosi – šta to nosi; Ko se kad vraća i odakle je poašao…samo su neke od informacije koje možete saznati od okupljene družine. Ipak, to nije glavna stvar, već sporedna, možda čak i neizbežna. Ovaj običaj je samo jedan od metoda druženja, okidanja vremena i pričanja priča meštana.

*Koliko su samo klupe značajne, koliko se na njima dogovaralo, ljubilo, sprijateljilo i svađalo pa mirilo – klupa je poseban društveni simbol. Čak i kad dva neznanca sednu jedan poerd drugog – prijatelji i kumovi se mogu roditi.