Vojvodina: Osnovci u školama, srednjoškolci kombinovano

Pixabay
Oglas

Učenici osnovnih škola u AP Vojvodina danas kreću na nastavu posle završenog zimskog raspusta.


Nastava će biti realizovana kroz neposredan rad u školi, saopštilo je ranije Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Srednjoškolci u Vojvodini će od danas nastavu pohađati po kombinovanom modelu i biće podeljeni u dve grupe.

Obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i ostale sve vreme tokom boravka u školama.

Ministarstvo ističe da je potrebno pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku) i naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja učenika, da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van ustanove.

Ružić: Nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta u centralnoj Srbiji, dodajući da će se u sredu znati tačan model nastave za drugo polugodište.

Naveo je da će se na sledećem sastanku Tima za škole odlučivati o modelu nastave za centralnu Srbiju, gde drugo polugodište počinje 24. januara.

„U sredu će se znati tačan model nastave za drugo polguodište. Epidemijska situacija se proverava i o modelu nastave odlučuje na nedeljnom nivou“, kazao je Ružić.

Prema njegovim rečima, nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta u centralnoj Srbiji budući da je do 11. januara, kako kaže, udeo dece školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih bio tri odsto.

„Od početka pandemije uspeli smo da prilagodimo nastavu do nivoa održivosti. Ukoliko bi došlo do spajanja gripa i koronavirusa i sličnih kompilakcija, model nastave bi se tome prilagođavao, ali sigurno neće biti odlaganja“, rekao je Ružić.

Naveo je da je na sastanku Tima za škole istaknuto da se podigne pažnja na ličnu higijenu, provetravanje prostorija, obaveze nošenja maske tokom boravka u školi, dodajući da su deca dosad pokazala visok stepen discipline i odgovornosti.

Kada je reč o onlajn nastavi, ministar je kazao da su primere dobre prakse pokazali sami nastavnici i da se sve što je korišćeno prošle školske godine, koristi i sada.

Što se tiče fakulteta gde je u toku ispitni rok, prate se, dodao je, preporuke resornog ministarstva.

„Obaveza svakog studenta je da polaže ispite na svom matičnom fkalutetu, a na snazi je, inače, kombinovani vid nastave“, naveo je Ružić.

(rtv.rs)

android aplikacija
Previous articleRŽD Internešnel: Cela deonica pruge Stara Pazova – Novi Sad pod visokim naponom
Next articleVakcinisanima Sputnjikom Ve dozvoljen ulazak u Australiju, stanje „visoke uzbune“ u Kini