Vojvodina dobila novi brend – Lemeški kulen sa zapada Bačke proslavila su tri sastojka

Ilustracija (Foto: Aleksandra Kekić / eKapija)
Oglas

Petu godinu za redom festival „Ukusi Vojvodine“ okuplja male proizvođače hrane, vina, meda, restorane u kojima se neguju tradicionalna vojvođanska jela, udruženja žena koja čuvaju stare recepte od zaborava i ljubitelje vojvođanske hrane koji u novosadski Limanski park dolaze da uživaju svim čulima.

Organizatori kažu da je svake godine sve veći broj izlagača zainteresovan za ovaj festival, ove godine naročito, jer je prošle bio u suženom izdanju zbog pandemije.

– Mogu da kažem da je zaista lep odziv izlagača, jedva smo čekali da prikažemo sve ukuse koje Vojvodina nudi. Ove godine je 120 izlagača od kulena, sireva, različitih vrsta zimnice, brašna, po čemu je Vojvodina poznata. Ima i onih koji kuvaju za sve posetioce, tako da u Limanskom parku, osim što možete da kupite svašta za kuću, možete lepo i da ručate i da se družite. Pripremili smo i zanimljive prateće sadržaje, tako da smo iskoristili i ovo lepo vreme da festival zasija u punom sjaju – kaže za Tanjug Jadranka Beljan Balaban, menadžerka festivala.

Vojvodina je poznata po raznim jelima, ali je malo poznato da su neki proizvodi i brendirani kao što su tri kulene među njima i Lemeški kulen sa zapada Bačke iz sela Svetozar Miletić kraj Sombora, koje meštani zovu Lemeš.

– Lemeški kulen je specifičan jer se pravi sa domaćom paprikom, čuva se u domaćim špajzevima i koliko god možemo pravimo ga na tradicionalan način. Specifičan je jer se koristi čisto svinjsko meso, naša paprika i kuhinjska so – kaže Dora Vidaković, koja proizvodi kulen.

Gastronomski festival „Ukusi Vojvodine“ biće nastavljen i u nedelju od 12 do ponoći.

Previous articleŽestoka tuča perača šoferšajbni na ulici: Jedna drži dete, druga udara metlom, klinac razdvaja
Next articlePokrenuta inicijativa da se sledeće godine podeli 250.000 vaučera za odmor u Srbiji